Verovanja kažu da OVE STVARI NE SMETE DANAS NIKAKO DA RADITE! Slavimo PRENOS MOŠTIJU SVETOG APOSTOLA VARTOLOMEJA!

Autor:

Vesti

07.09.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sveti apostol Vartolomej jedan od dvanaest velikih apostola.

Verovanja kažu da OVE STVARI NE SMETE DANAS NIKAKO DA RADITE! Slavimo PRENOS MOŠTIJU SVETOG APOSTOLA VARTOLOMEJA!

Foto: Printskrin/spc.rs

Vernici SPC danas slave Prenos moštiju svetog apostola Vartolomeja.

Sveti apostol Vartolomej jedan od dvanaest velikih apostola.

Sveti Vartolomej, koji je u našem narodu poznat i kao Vratoloma iliti Vrtoloma, najpre je s apostolom Filipom i sestrom devicom Marijamom, a neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom, propovedao jevanđelje prvo u Aziji, zatim u Indiji i, najzad, u Jermeniji, gde je i mučenički i skončao. Sveti apostol Varnava jedan od Sedamdesetorice.

Rođen na Kipru od bogatih roditelja iz plemena Levijeva i učio se zajedno sa Savlom kod Gamalila. Zvao se najpre Josif, no apostoli su ga prozvali Varnavom, Sinom Utehe, pošto je umeo vanredno da teši ljudske duše.

U narodu se veruje da je na ovaj dan najlakše stradati, pa se strogo zabranjuju mnoge stvari.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Molitva, Ilustracija

 

Narod kaže da se deci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama a ženama da „bućkaju” mleko.

U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i strogo pazi da neko ne ore. Veruje se da Vartolomej ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

„Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju. U ovom kraju niko danas ne bi trebalo da radi, da ga ne bi svetac „smlatio”, kaže narod.

U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete.

Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.

Sem što može da naudi ljudima, Vrtoloma i pomaže u lečenju jedne bolesti.

U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading