HTELI DA OSRAMOTE SRBIJU, OVAKO IM SE VRATILO! Sud u Strazburu: Srbija nije prekršila pravo novinara!

Autor:

Vesti

06.09.2022

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvoro novinara iz Srbije žalilo se Evropskom sudu za ljudska prava kako bi pokazalo da su nedodirljivi, ali im se to obilo o glavu.

HTELI DA OSRAMOTE SRBIJU, OVAKO IM SE VRATILO! Sud u Strazburu: Srbija nije prekršila pravo novinara!

Foto: Youtube printscreen

Četvoro novinara i aktivista civilnog sektora – Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skroza – podnelo je predstavku zbog, kako kažu, toga što su državni organi propustili da ispune svoju obavezu i zaštite ih od pretnji i medijske kampanje protiv njih.

Međutim, Evropski sud za ljudska prava odlučio je da država nije prekršila nijedno pravo time što ih nije zaštitila od pretnji i kampanje u tabloidima.

Podsetimo, ovi aktivisti su insistirali na tome da prolaze kroz medijskog "toplog zeca", samo zbog toga što se u tabloidima i na određenim televizijama pisalo i pričalo o njihovim aktivnostima i stavovima.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Antonela Riha

Budući da su navikli da uvek bude po njihovom i da je na njihovoj strani međunarodna zajednica, obratili su se sudu u Strazburu, puni samopouzdanja, očekujući da će uspeti u svojim namerama da Srbiju prikažu kao zemlju javne sramote, u kojoj su prava novinara ugrožena.

Međutim, njihov naum da osramote u međunarodnoj javnosti pravni sistem Srbije vratio im se kao bumerang, kao i težnja da zabrane kritiku na svoj račun.

Odluka suda u Strazburu je samo potvrdila koliko pogrešno veruju u to da su nedodirljivi.

- I to da niko ne sme da ih dira traje od devedesetih pa nadalje. Svi se menjaju, samo oni ostaju isti. Čak su i od političara gori! - naveo je jedan od izvora upućen u presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Nakon što se saznalo za odluku suda, ovi novinari su brže - bolje potrčali u tajkunske medije, kako bi na sav glas govorili o tome kako su nepravedno zapostavljeni kao i to da će nastaviti da se "bore" za svoja prava.

- Građansku parnicu nisu pokrenuli, zato što im primarni cilj nije bila zaštita njih samih, niti naknada štete, već delovanje u javnom interesu, da bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja i krhka demokratija u Srbiji - navodi se u saopštenju koje su dostavili medijima, a koje je objavljeno u tekstu na portalu N1.

- Postavlja se pitanje šta je to "delovanje u javnom interesu". Čini se da je njihov javni interes zapravo želja da osramote sopstvenu državu, jer im ni odluka našeg tužilaštva nije bila dovoljna - zaključuje izvor upućen u odluku suda u Strazburu.

Dok guše slobode drugih novinara i građana, potpuno licemerno se zalažu za svoju, vređajući druge novinare i govoreći da njihova izveštavanja "prevazilaze običnu uvredu". 

Podsetimo, jedna od novinara koji su se žalili Sudu u Strazburu bila je Antonela Riha, poznata po tome što je rekla da bi bilo bolje da gledamo "Aidu" nego "Daru iz Jasenovca", insistirala na krečenju morala posvećenog Ratku Mladiću, kao i neko ko je odmah reagovao negativno na konstataciju poglavara SPC patrijarha Porfirija da bi veronauka umesto nastavnog programa trebalo da postane klasičan školski predmet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading