GRMEĆE "BOŽE PRAVDE" U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Ko ne pusti himnu platiće i do 1.000.000!

Autor:

Vesti

31.08.2022

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova školska godina počeće 1. septembra u 1.829 osnovnih i srednjih škola i to školskim zvonom i intoniranjem himne "Bože pravde".

GRMEĆE "BOŽE PRAVDE" U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA: Ko ne pusti himnu platiće i do 1.000.000!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Đaci u školskoj učionici, ilustracija

Nastava će početi po neposrednom modelu i "Tim za škole" pratiće epidemijsku situaciju, istakao je ministar prosvete Branko Ružić za RTS i dodao da će ove godine 65.000 pravaka prvi put sesti u školske klupe, dok će za  740.000 osnovaca i srednjoškolaca sutra početi nova školska godina.

- Važno je da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima, ima entuzijazma, nadahnutosti i kod prosvetnih radnika i kod učenika i od sutra imaćemo žamor, žagor, osmehe na licu i osnovna intencija je da idu putem sticanja novih znanja - rekao je Ružić.

Himna i u vrtićima

- Himna će se intonirati i u predškolskim ustanovama, to je normirano i važno je da da poštujemo svoje nacionalne simbole, kao što to rade i druge države - dodao je ministar.

Poštovanje državnih simbola je izraz poštovanja države u kojoj živite, ali i pripadnosti društvenoj zajednici. Izuzetno je važno da se osećaj poštovanja prema svim državnim simbolima - zastavi, grbu i himni razvija od predškolskog i školskog uzrasta - kaže ministar prosvete Branko Ružić.

U dopisu koji je dostavljen predškolskim ustanovama stoji da je himnu moguće izvoditi pevanjem, sviranjem, pevanjem i sviranjem, a za izvođenje se može koristiti razglas, računari i muzički uređaji.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

 

Kada su u pitanju predškolske ustanove, potrebno je da vaspitno-obrazovno veće ima u vidu uzrast dece za koju će pripremati i realizovati izvođenje himne - naveli su iz Ministarstva.

Škole spremne!

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija istakao je za Republiku da su škole spremne, kao i svakog 1. septembra, za početak nastave.

- Deluje mi da je lakše ove godine, jer korona nije toliko aktuelna kao prethodne godine, ali i dalje postoji obaveza da se škola dezinfikuje i to i između smena, dok se ranije dezinfekcija vršila samo na kraju dana - rekao je Markov.

Obaveza intoniranja himne doneta je na brzinu, smatra naš sagovornik.

- Mislim da škole nisu infrastrukturno rešile ovo pitanje. Bilo bi bolje da se intonira u dvorištu, možda čak i sa podizamnjem zastave, nego u učionici i to često sa telefona - kaže Markov i dodaje da smatra da to degradira samu himnu.

- Prvi septembar je sam po sebi veliki i svečan dan i nadam se da će se u budućnosti rešiti ovo pitanje. Bilo bi lepše i svečanije. Neke škole već tako rade, ali bi bilo mnogo bolje da mogu sve - zaključio je naš sagovornik.

Učenici Srednje turističke škole u Beogradu takođe sedaju u klupe 1. septembra.

- Škola je spremna za početak školske godine. Himna će se intonirati preko razglasa na početku prve i druge smene - rekao je za Republiku direktor Drgautin Miličić.

Ko ne pusti himnu, plaća do milion dinara

Skupština Srbije usvojila je u decembru prošle godine set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji definišu da školska godina počinje 1. septembra intoniranjem himne Srbije.

Ako se obrazovna ustanova ogluši o Zakon i ne pusti himnu, predviđene su kazne od 100.000 do milion dinara, dok bi i direktor škole, odnosno odgovorno lice, takođe, moglo da bude kažnjeno iznosom od 25.000 dinara do 100.000 dinara.

Republika

Foto: facebook.com

 

Himna se intonira u školama širom sveta

Početak školske godine, pa čak i svakog dana, uz intoniranje nacionalne himne sasvim je normalna pojava u evropskim i svetskim obrazovnim ustanovama.

Neke škole praktikuju i podizanje zastave svakog jutra.

Između ostalih, himne se puštaju svakog dana u nekim saveznim državama u Americi, Kanadi, Indiji, Pakistanu, Singapuru, Kubi, Keniji, Novom Zelandu, kao i u nekim saveznim državama u Americi.

Zemlje poput Vijetnama i Indonezije intoniranje himne i podizanje zastave vezuju za određeni dan u nedelji, najčešće ponedeljak ili petak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading