VLADA OTKAZALA EUROPRAJD, EKSTREMISTI PRETE: Organizatori poručuju ''ŠETAĆEMO''!

Autor: Republika

Vesti

28.08.2022

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom odluke Vlade o otkazivanju Europrajda, oglasili su se i organizatori i poslali jasnu poruku.

VLADA OTKAZALA EUROPRAJD,  EKSTREMISTI PRETE: Organizatori poručuju ''ŠETAĆEMO''!

Foto: Tanjug/AP

Da li će se "Evroprajd" održati 17. septembra u 17 sati - pitanje je koje se postavlja i nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče poručio da je manifestacija otkazana. Naime, organizatori "Evroprajda" tvrde da neće odustati ni od jedne stavke šestodnevnog programa čak iako, kako kažu, MUP zabrani šetnju učesnika ove manifestacije u Beogradu.

Organizaciju "Evroprajda" u Beogradu već nedeljama prate tenzije i polarizacije, a po svemu sudeći, ni naredne tri sedmice neće biti ništa drugačije iako je Vučić u subotu izjavio da je u dogovoru sa većinom članova vlade i premijerkom ova manifestacija otkazana.

Ubrzo nakon toga i vlada se oglasila saopštenjem u kome je istakla da "ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda 2022".

Ipak, organizatori "Evroprajda" i pored toga ne odustaju od ove manifestacije i najavljuju da će se sve održati po šesdonevnom planu i programu.

"MUP može jedino šetnju da zabrani"

Koordinator "Evroprajda" Goran Miletić ističe za "Blic" da još nisu dobili "nijedan dokument kao dokaz da će se ova manifestacija otkazati". On takođe naglašava i da se ostali propratni događaji planirani za šest dana održavanja manifestacije, ne mogu zabraniti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Parada

- Država ne može da otkaže događaje u zatvorenom prostoru kao što su, recimo, konferencije. Jedino što MUP može da uradi jeste da zabrani šetnju. Međutim, kontaktirali smo MUP i oni još nemaju nijednu informaciju niti dokument o tome - naglašava Miletić.

Kako kaže, već četiri puta MUP je zabranjivao šetnje učesnika "Parade ponosa" u prethodnih 13 godina.

- Prvi put 2009. godine pa 2011, 2012. i 2013. godine i svaki put smo se žalili Ustavnom sudu koji je u sva četiri slučaja donosio odluku da je zabrana bila neustavna. Ako zaista MUP sada i peti put donese odluku o zabrani šetnje mi ćemo se opet žaliti Ustavnom sudu - najavljuje Miletić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Parada ponosa

Koordinator "Evroprajda" tvrdi da će se u svakom slučaju ova manifestacija održati po planu.

- Mi ćemo se svakako okupiti 17. septembra u 17 sati jer ne postoji razlog da poštujemo neustavne odluke ako dođe do zabrane šetnje od strane MUP-a. Do tada ima tri nedelje i očekujem sastanke i dogovore i sa vladom i sa Gradom Beogradom da radimo dalje na organizaciji ovog događaja - podvlači Miletić.

Još jedna litija protiv "Evroprajda" danas u 18 sati

Inače, još 14. avgusta održana je protestna šetnja protiv "Evroprajda" koju je organizovalo udruženje "Za odbranu porodice", a i za danas u 18 sati je najavljena litija u Beogradu pod nazivom "Za spas Srbije" od Saborne crkve do Hrama svetog Save.

Tenzije uoči "Evroprajda" podigao je, pre svih, episkop banatski Nikanor koji je u skandaloznoj javnoj besedi pozvao, između ostalog, na oružano nasilje protiv pripadnika LGBT populacije.

Takođe, na društvenim mrežama su protivnici "Evroprajda" otvoreno najavljivali nasilje kako bi sprečili organizovanje ove manifestacije.

Miletič ćak ni u tome ne vidi veliki problem.

- Ukoliko postoje dileme o bezbednosti dajte da vidimo ko su ti ljudi koji prete nasiljem, koliko ih ima, šta ćemo da radimo sa njima. Ako je to "Levijatan", da li ih ima 10, 20, 100... Ako su navijači, šta ćemo sa njima, zašto do sada nije bio problem organizovati "Paradu ponosa". Učesnici litija mi ne deluju nasilno iako šire govor mržnje - ocenjuje Miletić.

Šestodnevni program Evroprajda

Inače, "Evroprajd" bi prema najavama trebalo da se održava šest dana - od 12. do 17. septembra u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pobesneli Laloš

29.08.2022 10:33

Mogu da šetaju u svoja četiri zida ili zatvorskim krugom. Ko su, bre, oni pa da zavitlavaju ceo narod i to nedelju dana. Sutra će tražiti da se parade godinu dana.