''PARADE ĆE BITI, VIDIMO SE ISPRED SKUPŠTINE'': Organizatori izrevoltirani odlukom Srbije o otkazivanju

Autor: Republika

Vesti

27.08.2022

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizatori Evroprajda najavili su danas da će ta manifestacija ipak biti održana prema planu, i pozvali učesnike da se 17. septembra, za kad je planirana šetnja ulicama Beograda, okupe ispred Narodne Skupštine.

''PARADE ĆE BITI, VIDIMO SE ISPRED SKUPŠTINE'': Organizatori izrevoltirani odlukom Srbije o otkazivanju

Foto: Tanjug/AP

To je objavio Marko Mihailović, direktor "Beograd Prajda" i jedan od organizatora, uz objašnjenje da država ne može da otkaže Evroprajd, već da može samo da pokuša da ga zabrani.

- Država "EuroPride" ne može da otkaže - može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava kao i presuda Ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011, 12, 13. godine proglašavaju neustavnim. Prajd se održava po planu 17.09. u 17h ispred Narodne Skupštine! - napisao je Mihailović.

"To je protivustavno"

Istu poruku danas je poslao i koordinator te manifestacije Goran Miletić, uz objašnjenje da odluku o zabrani Evroprajda mogu da donesu samo organizatori, a oni takvu odluku neće doneti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Europrajd

- Jedino šta može da se desi, jeste da policija zabrani šetnju iz nekog od četiri razloga. Međutim ovakva hipotetička odluka bi bila protivna Ustavu i Ustavni sud je sve ranije zabrane koje su bile slične proglasio protiustavnim, tako da bi i ova zabrana bila protivustavni čin - istakao je Miletić.

Napomenuo je da se nijedan dodađaj koji se dešava tokom Europrajda u zatvorenom prostoru se ne može zabraniti.

- Ukoliko bismo dobili formalnu odluku koju očekujemo, organizatori Evroprajda bi se žalili sudu, i nadležni sud bi morao da odluči o našoj žalbi - poručio je Miletić.

"Vlada će obrazložiti zašto"

Njih dvojica su se oglasili nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja u Predsedništvu najavio da će Evroprajd biti otkazan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Europrajd otkazan

Pojasnio je da je ta odluka doneta u dogovoru sa Anom Brnabić i drugim predstavnicima Vlade, i da će biti detaljno obrazložena, "sve to u skladu sa zakonom".

- U dogovoru sa većinom članova Vlade i predsednicom Vlade, oni će obrazložiti to zašto, biće odložena ili otkazana Parada ponosa zakazana za septembar mesec. I to ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo Otvoreni Balkan i krizu na KiM koja neće prestati do 30. oktobra, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica - kazao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miss

27.08.2022 11:27

Porodičan sam čovek a niko od nas ne propagira osnov društva i normalnog života -porodicu. Prepun je svet homoseksualaca,lezbejki. Da se ja pitam odmah zabraniti okupljanja takve vrste.To nije normalno i ne želim to da gledam.Njihova stvar,neka ćute...

Mika

27.08.2022 16:32

Ovi su nasilnici.