ALARMANTNI PODACI RZS: 123 roditelja na robiji zbog izbegavanja plaćanja alimentacije!

Autor:

Vesti

11.08.2022

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 123 osobe tokom 2021. godine završile su na robiji zbog neplaćanja alimentacije. 86 osoba završilo je u kućnomn pritvoru, a njih 101, pored zaostalih novčanih obaveza, moralo je da plati i kaznu.

ALARMANTNI PODACI RZS: 123 roditelja na robiji zbog izbegavanja plaćanja alimentacije!

Foto: pixabay.com

Prema istom izvoru, po istom osnovu podneto je 1.795 krivičnih prijava i doneto 1.319 presuda, mahom uslovnih osuda.

- Podnošenje krivične prijave protiv onih koji ne plaćaju izdržavanje pokazalo se, nažalost, kao delotvornije od pokretanja parnica i pokušaja prinudne naplate - kaže Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Srbije.

- Ljudi su u stanju svašta da urade da bi izbegli plaćanje, sakrivaju imovinu i nekretnine, pa čak daju otkaze i rade na crno, da izvršitelji ne bi mogli da sprovedu plenidbu plate. Ovako, kada shvate da je protiv njih pokrenut krivični postupak i da bi mogli u zatvor, često izmire sve dugove - navodi ona, prenose Novosti.

Uskraćivanje alimentacije prvi put se kao krivično delo pojavilo u zakonu još 1951, a Krivičnim zakonikom iz 2006. preimenovano je u nedavanje izdržavanja.

Zaprećene kazne kreću se od novčane do tri godine zatvora, ako je u pitanju teži oblik dela.

To znači da bi na tri godine u ćeliji mogao da završi roditelj zbog čijih izbegavanja obaveza su nastupile teške posledice po dete: ako je zapalo u tešku materijalnu situaciju, ukoliko mu se pogoršalo zdravstveno stanje ili je moralo da napusti školovanje.

U praksi ovo delo najčešće čini onaj roditelj koji je presudom o razvodu braka obavezan da daje izdržavanje za svoju maloletnu decu ili punoletnu decu koja se nalaze na redovnom školovanju, a najkasnije dok ne navrše 26. godinu života.

Ova vrsta prestupnika preuzetu obavezu ne ispunjava ili je ispunjava, delimično i sa zakašnjenjem.

Foto: shutterstock

 

Ako je roditelj dužan da izdržava dva deteta, a ne daje alimentaciju, postojaće dva krivična dela. Posle prijema krivične prijave, nadležno tužilaštvo obavezno je da postupa hitno, ako su oštećeni maloletnici.

Sankcija pred sudom biće oslobođen samo onaj otac ili majka koji iz opravdanih razloga nije davao novac, recimo, ukoliko je teško bolestan, pa ne može da privređuje, ili se nalazi na izdržavanju kazne po nekoj ranijoj osudi.

Osim krivičnog postupka, roditelji kojima je povereno dete protiv neodgovornog ili bahatog bivšeg bračnog druga mogu da pokrenu i parnicu i da presudu sprovedu preko javnih izvršitelja.

Prema rečima predsednika Komore javnih izvršitelja Bojana Kostića, u ovim slučajevima izvršni poverilac nije dužan da plati predujam. Prema Zakonu o sudskim taksama, on nije dužan da plati ni taksu, a zbog svakog suprotnog postupanja u praksi, a bilo ih je, roditelji mogu da ulože žalbu.

Koliko je ovo pitanje značajno pokazuje podatak da se u Srbiji godišnje razvede više od 9.000 brakova, od čega preko 5.000 sa decom.

Procene Udruženja samohranih roditelja kažu da samo trećina razvedenih očeva, odnosno tri četvrtine majki, redovno plaćaju mesečne naknade.

Alimentacioni fond

U prvobitnoj verziji prednacrta Građanskog zakona Srbije, na kom je Radna grupa nedavno najavila nastavak rada, predviđeno je osnivanje Alimentacionog fonda, zahvaljujući kome bi problem neisplaćenih troškova izdržavanja dece razvedenih roditelja dobrim delom bio rešen.

Iz njega bi se redovno naplaćivala izdržavanja u slučaju da roditelji to ne čine, a država bi onda svojim mehanizmima jurila roditelja-dužnika.

Komentari (0)

Loading