TUŽILAŠTVO TRAŽI ROBIJU ZA SRBINA KOJI JE RATOVAO U UKRAJINI: Preti mu do osam godina zatvora!

Autor:

Hronika

21.07.2022

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Vlado S. (31) iz Titela, zbog sumnje da je, kao državljanin Srbije u sastavu grupe učestvovao u ratu koji se vodio u Ukrajini tokom 2015. godine, i to kao pripadnik paravojne formacije Husarski puk.

TUŽILAŠTVO TRAŽI ROBIJU ZA SRBINA KOJI JE RATOVAO U UKRAJINI: Preti mu do osam godina zatvora!

Foto: Tanjug/AP

Vlado S. se tereti za krivično delo "Učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi" iz clana 386 a stav 2, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da se okrivljenom produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, s obzirom da je sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima Srbije, kao i zbog opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, imajući u vidu aktuelni rat u Ukrajini.

Vlado S. je uhapšen prošlog petka, 17. jula na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po poternici Srbije koja je bila sve vreme za njim na snazi.

Prema optužnom predlogu tužilaštva, Vlado S. se kao dobrovoljac pridružio sastavu paravojne jedinice Husarski puk u periodu od 4. marta do 15. marta 2015. godine sa još 14 okrivljenih državljana Srbije.

U mestu Snežno u blizini Donbasa, gde je od vojne baze bio zadužen automatskom puškom, vršio je poslove kontrole putnika i vozila na ulasku i izlasku iz Snežnog, proveravao lični prtljag i stražario na punktu.

Od ostalih 14 okrivljenih, devetorica su pravosnažno osuđena, protiv jednog okrivljenog je postupak u toku, a četvorica se nalaze u bekstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading