DOBRE VESTI ZA SRBE IZ DIJASPORE! CARTA SERBICA - Razlog zašto će se mnogi iz sveta vratiti u otadžbinu!

Autor:

Vesti

09.08.2022

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strani državljani srpskog porekla u protekle dve godine obraćali su se Vladi Srbije kako bi se rešio problem regulisanja njihovog statusa u zemlji, zbog čega je pokrenut program "Tačka povratka" u okviru koga je pokrenut program "Carta Serbica" koji podrazumeva olakšanu proceduru za dobijanje privremenog boravka.

DOBRE VESTI ZA SRBE IZ DIJASPORE! CARTA SERBICA - Razlog zašto će se mnogi iz sveta vratiti u otadžbinu!

Foto: Foto- Ilustracija: Republika.rs, Shutterstock

Vlada Srbije kao jedan od prioriteta u radu postavila je i poboljšanje odnosa matice i dijaspore, a u okviru rada na tom zadatku donete su uredbe i pokrenuti programi koji stranim državljanima koji imaju srpsko poreklo olakšavaju dolazak, boravak pa i ostanak u Srbiji.

Jedan od takvih programa je i  "Tačka povratka" koju je inicirala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovaj program treba da pruži sistemski odgovor na identifikovani problem koristeći se dobrim primerima iz Evrope i sveta.

- Relevantan primer je pronađen u Poljskoj gde postoji sistem, Karta Polaka, program privlačenja Poljaka iz celog sveta u Poljsku. U prvih 13 godina, omogućeno je pravo na život, rad i studiranje za preko 200.000 ljudi po ovom osnovu - naveli su iz Vlade Srbije.

Kako je objašnjeno, sličan program potom je osnovan u Srbiji i nazvan je "Carta Serbica", a podrazumeva olakšanu proceduru za dobijanje privremenog boravka za osobe srpskog porekla kako bi im se pružila mogućnost života, rada i studiranja u Srbiji.

- Procena je da bi olakšana procedura privukla osobe srpskog porekla (koje iz objektivnih razloga ne mogu da drže dvojno državljanstvo primera radi) da se dosele u Srbiju i ponovo povežu sa zemljom svog porekla. Upravo za njih planiramo i zaseban program pogodnosti koji bi omogućio osobama koje regulišu boravak u Srbiji po osnovu porekla posebne pogodnosti prilikom ulaska u kulturna, obrazovne, akademske i druge institucije, kako bismo podstakli njihovu reintegraciju u društvo u Srbiji - navodi se.

Na koga se odnosi?

-  Strane državljane srpskog porekla, čiji preci nisu rođeni na teritoriji Republike Srbije, 
-  Srbe sa prostora bivših SFRJ republika koji su tokom građanskog rata u SFRJ dobili status izbeglice u zemljama Zapadne Evrope i Severne Amerike, 
-  Srbe i osobe srpskog porekla čiji su preci rođeni na teritoriji Republike Srbije, a koji nisu u mogućnosti da ostvare pravo na državljanstvo RS zbog nepostojanja dvojnog državljanstva, poreskih i drugih razloga. 

Aleksandar se vratio preko "Carta Serbica"

Jedan od onih koji su se preko "Carta Serbica" vratio u Srbiju je Aleksandar Zorovac, Srbin koji je 28 od svojih 33 godine proveo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je Republika već pisala, on je po povratku u Srbiju podelio svoje iskustvo o životu preko granice.

Od svojih 33 godine 28 sam proveo u Americi, bilo je sjajno iskustvo. Živeo sam u Minesoti i Kaliforniji, ali moja otadžbina je uvek bila u mom srcu i u mojoj duši. Shvatio sam da želim da se vratim kad smo supruga i ja dobili ćerke, mnogo mi znači što će moći da odrastaju sa našim narodom - poručio je Zurovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mile

10.08.2022 10:13

Lakse je dobiti drzavljanstvo nemacke nego Srbinu da dobije drzavljanstvo Srbije a to je stvarno tuzno