NEOSVOJIVA SRPSKA TVRĐAVA: Legenda o tragičnim ljubavnim pričama, i stradanju devojke

Autor:

Vesti

07.08.2022

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko sa sigurnošću ne može da kaže ko je izgradio fascinantno utvrđenje Golubac

NEOSVOJIVA SRPSKA TVRĐAVA: Legenda o tragičnim ljubavnim pričama, i stradanju devojke

Foto: Rina

Na strmoj steni Ridan, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru još u srednjem veku izgrađena je tvrđava Golubac koja je od davnina poznata i pod nazivom "Kameni stražar gvozdenih vrata", piše RINA.

Prvi put ime ove fascinantne građevine pojavljuje se 1335. godine i tada se navodi da je ugarska vojna posada bila smeštena unutar samog utvrđenja, ali je velika misterija ko je i kada podigao ovo zdanje. Najčešće se kao graditelj spominje kralj Dragutin Nemanjić u 13. ili Ugari u 14. veku, ali ništa od toga nije dokazano.

Republika

Foto: Rina

 

- Ono što je nazanimljiviji podatak jeste da ova tvrđava nikad nije bila osvojena vojnim putem - kaže za RINU Sreten Živković, rukovodilac turističkog sektora tvrđave Golubac.

- Do Kosovske bitke bila je u srpskim rukama, a posle su je preuzeli Turci. Po svojoj arthitekturi potpuno je drugačija od svih građevina tog toba. Sastoji se od devet masivnih kula i palate utvrđenja, koju je izgradio despot Stefan Lazarević. Zbog efikasnije odbrane pregrađena je i podeljena na nekoliko celina koje su međusobno povezane bedemom.

Republika

Foto: Rina

 

Oduvek je tvrđava Golubac bila od izuzetnog strateškog značaja. U jednom delu fasade uzidano je topovsko đule, verovatno iz rata 1428.godine, a glavna uloga te topovske kule bila je zaštita pristaništa.

Pojedini istorijski spisi dokazuju da je na istom mestu postojalo utvrđenje i u doba starih Rimljana koje je tokom velikih borbi potpuno razoreno, a nakon toga ponovo obnovljeno. Pored brojnih legendi koji se prenose sa kolena na koleno, najčešće se mogu čuti one vezene za samo ime tvrđave.

- Prema jednoj od priča, tvrđava Golubac je dobila ime po tome što je vizantijska princeza Jelena bila zarobljena u najvišoj, takozvanoj Šešir kuli i u svojoj usamljenosti i tuzi hranila je golubove, koji su joj služili kao pismonoše. Pojedini putopisci su u svojim svedočanstvima navodili da iz daleka vrhovi kule izgledaju kao golubovi, pa je tako tvrđava dobile ime.

Republika

Foto: Rina

 

Najživlja legenda u ovim krajevima vezana je za lepu devojku Golubanu u koju je turski sultan bio nesrećno zaljubljen i zbog neuzvraćene ljubavi, osudio ju je na smrt. U svakom smislu golub je simbol ove tvrđave i tako se prevodi na sve svetske jezike - kaže Stevan.

Prethodnih godina usled ekspanzije domaćeg turizma tvrđava Golubac bila je jedan od najposećenijih lokaliteta. U periodu od 2014. do 2019. godine urađena je potpuna rekonstrukcija tvrđave Golubac. Vrata su otvorena za sve ljubitelje istorijskih građevina, a sama tvrđava podeljena je u četiri zone. Do te poslednje, zbog izuzetno nepristupačnog terena mogu stići samo najhrabriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading