PAŠALIĆ: MALOLETNIČKI BRAKOVI OTVARAJU PUT ZA TRGOVINU LJUDIMA

Autor:

Vesti

05.08.2022

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je danas ukazao na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlje i naglasio da takvi brakovi ne retko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

PAŠALIĆ: MALOLETNIČKI BRAKOVI OTVARAJU PUT ZA TRGOVINU LJUDIMA

Foto: Tanjug

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživljavala od roditelja svog maloletnog vanbračnog partnera, a u vezi čega je institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa. 

- Najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice. Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija - rekao je Pašalić. 

U postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji CSR Smederevska Palanka niti da je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je zasnovala vanbračnu zajednicu sa maloletnikom iz Smederevske Palanke čiji su je roditelji, po dolasku u njihovu kuću u ovom gradu, teško fizički zlostavljali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im  privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu Zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

Komentari (1)

Loading
Istina

05.08.2022 16:31

Istina je da Pašalić utvrđuje nešto što je opšte poznato, sramota za ovu instituciju dokle smo došli sa presipanjem šupljeg u prazno.