PAŠALIĆ: MALOLETNIČKI BRAKOVI OTVARAJU PUT ZA TRGOVINU LJUDIMA

Autor:

Vesti

05.08.2022

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je danas ukazao na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlje i naglasio da takvi brakovi ne retko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

PAŠALIĆ: MALOLETNIČKI BRAKOVI OTVARAJU PUT ZA TRGOVINU LJUDIMA

Foto: Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživljavala od roditelja svog maloletnog vanbračnog partnera, a u vezi čega je institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa. 

- Najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice. Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija - rekao je Pašalić. 

U postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji CSR Smederevska Palanka niti da je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je zasnovala vanbračnu zajednicu sa maloletnikom iz Smederevske Palanke čiji su je roditelji, po dolasku u njihovu kuću u ovom gradu, teško fizički zlostavljali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im  privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu Zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Istina

05.08.2022 14:31

Istina je da Pašalić utvrđuje nešto što je opšte poznato, sramota za ovu instituciju dokle smo došli sa presipanjem šupljeg u prazno.