MISTERIOZNI DŽINOVSKI INSEKT ZAPREPASTIO ZLATIBORCE: Stigao iz Japana, veličine je šake i VEOMA JE SKUP! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

31.07.2022

08:19 >> 08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žuti insekt prava je retkost, do sada tri puta viđen na Balkanu!

MISTERIOZNI DŽINOVSKI INSEKT ZAPREPASTIO ZLATIBORCE: Stigao iz Japana, veličine je šake i VEOMA JE SKUP! (FOTO, VIDEO)

Foto: Youtube TV Loki/printscreen

Sviloprelac

Grupa na Fejsbuku "Insekti Srbije" digla se na noge, kada je jedan od članova podelio sliku ogromnog leptira, pravog kapitalca, veličine šake, čiji je raspon krila bio veći od 15 centimetara.

Radoznala korisnica koja ga je uočila, upitala je o kojoj vrsti insekta se radi i podelila njegove fotografije.

- Molim identifikaciju. Lokacija: jedno selo u podnožju Zlatibora. 43° 49′ 25″ SGŠ; 19° 45′ 14″ IGD Datum: 29.07.2022. Vreme: 21:20 - napisala je Stojanovićeva u grupi, a onda su se ređali komentari očaranih korisnika.

Foto: Facebook/printscreen

Insekt koji je uslikan na Zlatiboru

Naime, ono što se moglo videti na slici, stvarno je oduzimalo dah, iako je reč o insektu, izuzetno je neobičnog izgleda, kao i boje, i nakon nekoliko nagađanja, utvrđeno je da se radi o - Japanskom hrastovom prelacu, čija je cena oko 50 evra.

Postojale su kolonije japanskih hrastovih prelaca u Austriji, južnoj Nemačkoj i severnoj Italiji, a gajio se u Japanu hiljadu godina zbgo proizvodnje svile i u svojoj postojbini on je retka vrsta, koju uzgajivači svile skupo plaćaju.

- Ova vrsta je u Japanu gajena duže od 1.000 godina a korišćen je u proizvodnji bele svile. Iako su vlakna jaka i elastična, potrebno je dosta pažnje prilikom upredanja. Danas je ova vrsta svile izuzetno retka i skupa. Što se samog izgleda tiče, ima raspon krila do 15 centimetara, žučkaste boje koje u prirodi mogu biti različite nijanse, sa po dva kružića poput oka na gornjim i donjim krilima - navodi se na gminfo.rs.

Foto: Facebook/printscreen

Uslikan i u Gornjem Branetiću

Nekoliko objava kasnije, još jedna korisnica Fejsbuka u ovoj grupi je podelila fotografiju neobičnog insekta, navodeći da kod nje boravi već dva dana u Gornjem Branetiću, ali da je sve slabija.

- Sinoć je oluja dokrajčila, ne može više ni da preleti negde. Nisam sigurna 100% da je ista jedinka u pitanju, ali nisam videla drugu u međuvremenu. Zanimljivo mi je bilo to što su ove tufnice sa donje strane providne na noćnim slikama, sad ne deluju baš toliko providno, pored toga što je ogromna - navela je ova korisnica i podelila nekoliko fotografija pomenutog leptira.

Kako izgleda ovaj insekt možete bolje videti na snimku ispod:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zar to nije

31.07.2022 14:29

Tarski leptir ??