VLADA OGRANIČILA CENE GASA I OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA! Ovo su nove cene!

Autor:

Vesti

28.07.2022

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vlada Srbije danas usvojila je uredbu kojima je ograničena visina cene prirodnog gasa, kao i pet osnovnih životnih namirnica - određenih tipova brašna, šećera, ulja, mesa i UHT mleka, a ograničenje visine cena derivata nafte produženo je do 31. avgusta

VLADA OGRANIČILA CENE GASA I OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA! Ovo su nove cene!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vlada je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled naglog skoka cene tog energenta u čitavoj Evropi.

"Ublažavanje krize"

Cilj uredbe je, kako se navodi u saopštenju, ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.

U saopštenju iz vlade posećaju da su energetski subjekti, koji se bave snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni da taj energent uvoze po višestruko skupljoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

- Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za privredu i građanstvo, Vlada Srbije donela je odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine - navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Foto: Printskrin

Ograničena cena mesa

Uredbom je propisana i maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene, i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

U istoj uredbi navedeno je da su proizvođači navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda gradjana Srbije.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Ograničena cena goriva

Na današnjoj sednici doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih uskladjenih iznosa akciza.

Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Cene namirnica

Prema novoj uredbi, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara. Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Pa će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, "po novom" koštati 750,2 dinara, prenosi N1.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara.

Šećer – beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu.

Foto: pixabay.com

Ograničena cena šećera

Vlada je, podsetimo, od 15. jula ograničila cene svežeg mesa. Tako je meso od svinjskog buta u protekle dve nedelje smelo da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, dok je cena mesa od svinjskog vrata i krmenadla sa kostima bila ograničena na maksimum 595 dinara.

Sada se ove cene uvećavaju.

Pa će maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biti 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Od sada je ograničena, kao što smo naveli, i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu. Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading