ALARMANTNO UPOZORENJE DOKTORA MATOVIĆA: Toplotni udar može dovesti do katastrofalnih posledica, evo šta treba da radite u slučaju da se to desi

Autor:

Vesti

23.07.2022

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog ekstremno visokih temperatura u Srbiji, koje će danas dostići i 41 stepen, kako navode lekari, najbitnija je prevencija - nošenje vode sa sobom, rashlađivanje, lagana odeća, ali, pre svega, da se izbegava boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana.

ALARMANTNO UPOZORENJE DOKTORA MATOVIĆA: Toplotni udar može dovesti do katastrofalnih posledica, evo šta treba da radite u slučaju da se to desi

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ/screenshot

Doktor Srđan Matović iz Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, rekao je za Tanjug da su navedene mere opreza ključne kako bi se izbegao toplotni udar, koji, kaže, može dovesti do ozbiljnih posledica.

"Toplotni udar predstavlja stanje kada u organizmu dođe do prekomernog povećanja telesne temperatura, koju organizam ne može da iskontroliše, pa se manifestuje žeđu, malaksalošću, suvom i crvenom kožom, jakom glavoboljom, zujanjem u ušima i grčenjem mišića", naveo je Matović.

Na pitanje kako možemo da pomognemo ukoliko primetimo da je nekom pozlilo na ulici, Matović odgovara da je važno da se toj osobi brzo pritekne u pomoć, da joj se da voda i pomogne da se rashladi.

Republika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

Takođe, istakao je, kada se neko onesvesti primarno je da mu se skine odeća, ali i da se proveri da li mu je potrebno rashlađivanje ili utopljavanje, jer, dodaje, može doći do povećanja ili smanjenja telesne temperature.


Matović napominje da je u takvim situacijama od izuzetnog značaja da se pozove Hitna pomoć i ističe da u posebnom oprezu treba da budu deca i stariji, posebno u delu dana između 10.00 i 18.00 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading