KREME ZA SUNČANJE MOGU BITI OPASNE: Obavezno pročitajte ovo na pakovanju

Autor:

Vesti

06.07.2022

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lekom koji se može kupiti bez recepta i zbog toga zahteva određivanje roka trajanja. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za negu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mleko jer je datum isteka stvarno bitan.

KREME ZA SUNČANJE MOGU BITI OPASNE: Obavezno pročitajte ovo na pakovanju

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

– Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja – izjavila je dermatolog dr Mariza Geršik. Ona je dodala da ako se krema zaista koristi u dovoljnoj količini i ponavlja nanošenje prema savetima,

Potrebno je da se kreme čuvaju na sobnoj temperaturi i dalje od sunca. Znakovi da se proizvod pokvario između ostalog su i promena boje ili mirisa

Na pitanje šta se događa ako se ovaj proizvod koristi posle isteka rok trajanja, stručnjaci napominju da će u tom slučaju osoba lakše izgoreti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju. Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja karcinoma. Krema za sunčanje s isteklim rokom trajanja verovatno neće obezbediti istu količinu zaštite kao što je naznačeno i na deklaraciji i verovatno više neće biti efikasna, što može da poveća šansu za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca, preneo je B92, a piše portal „Indeks”.

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i verovatnije je da će doprineti iritaciji ili osetljivosti kože. FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante. Potrebno je da se čuvaju na sobnoj temperaturi i dalje od sunca. Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, najbolje je ne koristiti ih ako više nisu u roku koji je proizvođač odredio.

Kao i svake sezone stručnjaci ističu da je kupovina krema s previsokim zaštitnim faktorom čisto bacanje novca. Jedan od najvećih mitova vezanih za zaštitu od sunca upravo je taj da visoki faktor mnogo bolje i duže štititi, a oni zapravo pružaju samo malo bolju zaštitu.

Faktor 15 blokira 93 odsto, onaj od 30 – 95 do 97 procenata, a od 50 apsorbuje do 98 odsto UV zraka. Potrošači i dalje kupuju kreme na kojima su istaknute najveće brojke, a koje su po pravilu i skuplje.

Američka akademija za dermatologiju još pre nekoliko godina preporučila je odabir proizvoda koji su vodootporni, sa zaštitom širokog spektra i faktorom od najmanje 30.

To znači da treba da ima oznaku da štiti i od UVA i UVB zračenja. Preporuka je i da se koristi u naznačenoj količini jer u suprotnom nema efekta. Potrebno ju je nanositi posle svakog kupanja, plivanja ili brisanja peškirom.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading