ZAVRŠEN SASTANAK SA RADNICIMA FIJATA! Đorđević: Na korak smo od finalnog dogovora!

Autor:

Vesti

05.07.2022

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačkog Fiata Saša Đorđević izjavio je danas, posle pregovora sa predstavnicima države u Predsedništvu, da su na korak od finalnog dogovora o položaju zaposlenih iz osetljivih grupa, kao i zapošljavanju radnika koji su dobili otpremnine.

ZAVRŠEN SASTANAK SA RADNICIMA FIJATA! Đorđević: Na korak smo od finalnog dogovora!

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Po izlasku iz zgrade Predsedništva, Đorđević je rekao novinarima da su predati spiskovi radnika kragujevačkog Fijata koji pripadaju osetljivim grupama i da se nada da će ubrzo biti pozitivnog rešenja.

Nije mogao da kaže koliko je radnika u tim osetljivim kategorijama, ali je naveo da će svi koji ispunjavaju zakonske uslove biti zaštićeni, kao i oni koji je kompanija uz dogovor sa Vladom Srbije tako definisala.

Đorđević je rekao i da su razgovarali o pomoći Vlade Srbije da se ubrzano zaposli 492 radnika koji su prvi dobili otpremnine.

Najavio je da će sa predstavnicima Ministarstva odbrane narednih dana obići kompanije Zastava tervo u Kragujevcu, i Borbeni složeni sistemi u Velikoj Plani, gde bi deo radnika trebalo da nađe novi posao.

On je potvrdio da ove nedelje teče izjašnjavanje radnika o novom Stelantisovom programu koji podrazumeva tri meseca rada u Slovačkoj, pa mesec dana rada u Kragujevcu.

- Izjašnjavanje je do petka. U narednom periodu ćemo znati kompletno broj zaposlenih koji ostaje u kompaniji, a koji ide u inostranstvo. Za sada je rok petak, a možda ako bude potrebno bude i produžetak roka - rekao je Đorđević i izrazio očekivanje da će u slučaju potrebe biti moguće produženje rokova.

Na interesovanje o predstavnicima drugih sindikata koji su ranije dolazili a danas ih nije bilo na pregovorima, Đorđević je rekao da ih nema, jer je većina njih uzela otpremnine ili su u procesu iznalaženja drugog posla kod ponuđenih poslodavaca.

Rekao je i da 12 radnika koji su se prijavili za Slovačku, a dobili su otpremnine, za sada ostaju na tome.

- Videćemo, imaju opciju da im se po ubrzanom postupku ponudi jedan od poslova, ukoliko kompanija u ovom periodu izjašnjavanja ne pokaže prema njima interesovanje za saradnju - rekao je Đorđević.

Sa predstavnicima zaposlenih Fijata danas su razgovarali ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministarka rada Darija Kisić, šef kabineta predsednika Ivica Kojić, kao i direktori namenskih fabrika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading