VANREDNA SITUACIJA ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA?

Autor: Republika

Vesti

23.06.2022

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će se ponoviti scenario kao sa koronavirusom, kada je uspostavljen mehanizam međunarodne saradnje kako bi se ograničilo širenje majmunskih boginja, biće odlučeno danas na sastanku Svetske zdravstvene organizacije.

VANREDNA SITUACIJA ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA?

Foto: shutterstock

Majmunske boginje mogle bi biti sedma vanredna situacija nakon kovid-19 (2020), izbijanja ebole u Demokratskoj Republici Kongo (2019), virusa Zika (2016), poliomijelitisa ili dečije paralize (2014), epidemije ebole u Zapadnoj Africi (2014) i H1N1 virusa ili svinjskog gripa koji je izazvao pandemiju (2009).

Stručnjaci iz SZO će danas proceniti da li epidemiju majmunskih boginja treba proglasiti za vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja.


Ukoliko se to desi bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje čiji je cilj da se ograniči dalje širenje bolesti, a to bi istovremeno bio signal i pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi, navodi britanska agencija.

SZO definiše vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao "vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled međunarodnog širenja bolesti i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor".

Foto: Tanjug/AP

Direktor SZO - Gebrejesus

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je ranije da je jasno da postoji neobična situacija, jer se virus sada ponaša drugačije i da se majmunske boginje pojavljuju u sve većem broju država, zbog čega je potreban koordinisan odgovor.


Ovo proglašenje u velikoj meri služi da skrene pažnju i ne otvara zvanično finansiranje ili nove mere, iako može dati veću težinu savetima SZO i akcijama koje preduzimaju zemlje.

Stručni komitet daje preporuku, ali konačnu odluku o proglašenju vanredne situacije po javno zdravlje od međunarodnog značaja, donosi generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading