IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU? Virusolog otkriva da li postoji mogućnost izbijanja PANDEMIJE majmunskih boginja

Autor:

Vesti

30.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njenim rečima, ova grupa virusa se potpuno razlikuje od koronavirusa.

IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU? Virusolog otkriva da li postoji mogućnost izbijanja PANDEMIJE majmunskih boginja

Foto: Printskrin

Klinička slika obolelih nakon što se zaraze majmunskim boginjama su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je juče virusolog Nada Kuljić Kapulica.

Ona je, gostujući u "Uranku" na TV K1, naglasila da mesta za paniku nema jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od koronavirusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji, pa imate krastu - kazala je doktorka Kuljić Kapulica.

Na pitanje po čemu se ove boginje razlikuju u odnosu na varičele, doktorka je rekla da je osip kod majmunskih boginja u istom stadijumu - ili su sve kraste ili su sve pustule, a kod varičele su osipi u različitom stadijumu.

Doktorka je podsetila da je jedan nigerijski infektolog pre 30 godina napomenuo da bi majmunske boginje, koje u njegovoj zemlji predstavljaju problem, mogle da postanu problem u svetu, ali da nema mesta panici.

- Ne treba da paničimo, jedan poznati infektolog je rekao da knjigu infektivnih bolesti treba zatvoriti, a drugi mu je odgovorio da je rat dobijen na drugoj strani. Mi smo imali pojavu novih bolesti i sve su prolazile - kazala je Kapulica.

Prema njenim rečima, ova grupa virusa se potpuno razlikuje od koronavirusa.

Otkriti rezervoar

Dr Kapulica je rekla da su poks virusi stabilni i da ne mutiraju, već da je to samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da, poručila je, apsolutno nema mesta panici:

- Neće imati razmere KOVID-19, ali će epidemija sigurno rasti, mora da se otkrije rezervoar virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading