MAJMUNSKE BOGINJE DOBIJAJU NOVI NAZIV: Sadašnji se ne uklapa sa smernicama SZO, naučnici predložili novo ime

Autor: Republika

Svet

15.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da radi sa stručnjacima na pronalaženju novog naziva za majmunske boginje.

MAJMUNSKE BOGINJE DOBIJAJU NOVI NAZIV: Sadašnji se ne uklapa sa smernicama SZO, naučnici predložili novo ime

Foto: pixabay.com/WHO

To dolazi nakon što je više od 30 naučnika prošle nedelje pisalo o "hitnoj potrebi za nediskriminatornim i nestigmatizirajućim" imenom za virus i bolest koju izaziva.

Kontinuirano spominjanje virusa kao afričkog je i netačno i diskriminatorno, rekli su oni. Sadašnji naziv se ne uklapa sa smernicama SZO koje preporučuju izbegavanje geografskih regiona i imena životinja, rekao je portparol SZO.

Poslednjih nedelja širom sveta zabeleženo je oko 1.600 slučajeva ove bolesti.

Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, saopštio je da ta organizacija "radi sa partnerima i stručnjacima iz celog sveta na promeni naziva virusa majmunskih boginja, njegovih vrsta i bolesti koje izaziva“.

Republika

Foto: Prinskrin

Majmunske boginje

Rekao je da će SZO objaviti nova imena što je pre moguće. Jedno od novih imena koje su predložili naučnici je hMPXV, ali moraćemo da sačekamo da čujemo šta SZO misli o tome.

Slična kontroverza izbila je kada je SZO brzo preimenovala SARS-CoV-2 nakon što su ga ljudi širom sveta nazivali kineskim virusom u odsustvu zvanične oznake. Stvarni životinjski izvor majmunskih boginja, koji je pronađen kod velikog broja sisara, ostaje nepoznat.

- U kontekstu trenutne globalne epidemije, kontinuirano spominjanje i nomenklatura ovog virusa kao afričkog nije samo netačna, već je i diskriminatorna i stigmatizirajuća - navodi grupa naučnika u pismu na internetu.

Republika

Foto: youtube.com

Majmunske boginje

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će sledeće nedelje održati hitan sastanak kako bi utvrdila da li da se epidemija klasifikuje kao vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja - najveći alarm koji agencija UN može da oglasi.

Jedine druge bolesti zbog kojih se to dešavalo u prošlosti su svinjski grip, dečija paraliza, ebola, zika i kovid.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading