JA VIŠE NEMAM SNAGE... Doktor Kon izašao iz medijske samoizolacije: Mesecima ga nismo videli, A SAD SE VRATIO NA TV EKRANE!

Autor:

Vesti

05.06.2022

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Doktor Predrag Kon, naprepoznatljivi član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, nakon svojevrsne medijske ilegale, ponovo je u žiži javnosti.

JA VIŠE NEMAM SNAGE... Doktor Kon izašao iz medijske samoizolacije: Mesecima ga nismo videli, A SAD SE VRATIO NA TV EKRANE!

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Nakon što se, kako se čini, povukao u medijsku samoizolaciju, epidemiolog Predrag Kon ponovo je gostovao na jednoj od domaćih televizija.

Gostujući u Uranku na K1 televiziji, Kon je otvoreno pričao kroz šta je sve prošao tokom pandemije korona virusa, upozorio da treba da budemo oprezni ali ne i uplašeni zbog majmunskih boginja, kao i da ćemo u perspektivi imati problem zbog antivakcinalnog lobija.

- Zašto nisu proradili sistemi koji inače postoje, kao što su Republička komisija za zarazne bolesti, mreža instituta i zavoda i Zakon o vanrednim situacijama gde se pandemija izjednačava sa situacijama kao što su poplava ili zemljotres. Mi uopšte nismo na taj način radili tokom pandemije, da li to pokazuje da institucije nisu bile spremne na sve ili pokazuje neku parastrukturu koja je formirana da bi radila u korist nečega - upitao je na K1 televiziji dr Kon.

- Formiranje Kriznog štaba je jedina rekacija koja je bila viđena do tada i posle toga uvođenje vanrednog stanja. Lično mislim da je ovo što je urađeno najveći domet koji je u Srbiji mogao da se uradi - naveo je on.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane

 

 

Dr Kon je istakao da je za njega pandemija najveća prirodna katastrofa.

- I oduvek je izazivala reakcije potiskivanja, umesto da se krene napred u dogovor krene se masovno u svađe i politizaciju, pa se onda sve to gura pod tepih i na kraju zakopa. Neće ništa da se uradi povodom toga. Jedino će biti pojedinačnih analiza, kada sam pričao o pandemijama pre nego što je ovo nastalo svi su na to gledali kao na interesantan film. Ja nemam više snage, da tražim nešto neću, nije to moje pitanje - rekao je Kon.

- Morao sam da prihvatim da budem u Kriznom štabu, to je etički, to je bila moja dužnost. Onaj ko je odbio tu društvenu obavezu neka se preispita. Radiću sve ono što se bude tražilo od mene, a ako nisam koristan onda je bolje da ne radim - kazao je on.

Doktor smatra da treba da naučimo da zdravstveni sistemi postoje i prihvatimo činjenicu šta je javna zdravstvena opasnost i šta je vandredna situacija.

- To su termini sa kojima smo se susretali i na koje treba da se naviknemo. Još nijednom nije procenat zaraženih pao ispod 3%, tek ispod 3% može čovek da smatra da je nivo zaraženosti spušten na endemičan nivo. Ne možemo da kažemo da je korona nestala niti da će nestati, ovaj virus je preživo i ostao na planeti i imaćemo ga stalno u narednih nekoliko desetina godina - izjavio je Kon. 

On smatra da majmunske boginje ne mogu da se porede sa variolom verom, jer pripadaju istoj familiji, virusa, zbog čega je sve potpuno isto kao kod velikih boginja. Zato je i testirano da li od majmunskih boginja štiti vakcina protiv variole.

Majmunske boginje

- Majmunske boginje imaju daleko manju smrtnost i postoje dve loze jedna iz Centralnoafričke Republike, a druga iz Zapadne Afrike i ta blaža varijanta koja se širi nema nijedan smrtni slučaj izvan tih zemalja, a tamo može doći do 10% smrtnosti. Zdravstveni radnici moraju biti spremni ako se pojavi, da li smo spremni zavisi od ukupne spremnosti društva - rekao je doktor.

Foto: Prinskrin

 

 

- Širi se kapljično, ali mnogo teže nego kovidom, to ne može da se poredi, i s kože na kožu, ali dugotrajnim kontaktom ili direktnim svaki drugi dan. Ne treba da nas plaši, ali moramo da budemo oprezni - dodao je Kon.

O vakcinaciji

Foto: Tanjug/AP

 

 

Doktor se osvrnuo na vakcinaciju.

- Oni koji nikada nisu primili vakcinu nemaju tu zaštitu kao oni koji jesu. Jednostavno mi nismo naučili da je izlaz iz svih pandemijskih situacija isključivo vakcina. Vakcine kojima prođe rok moraju da se unište. Uvek je bilo značanjnije koliko bacamo vakcine a ne koliko smo se zaštitili, značanije je koliko košta, a ne koliko je života spasilo. Sve vreme sam znao da će se velika količina baciti, ali niko nije pričao o tome jer bi to postala glavna tema, a ne što pola populacije nije vakcinisano. Ja ne znam koliko će tačno vakcina biti bačeno niti je to pitanje za mene, mi imamo jedan ozbiljan uticaj antivakcinalnog delovanja u zemlji i to je ozbiljan problem u perspektivi, ja to govorim od 2012. godine - zaključio je Kon.

 

Komentari (0)

Loading