ODOBRENO! Jedina vakcina protiv majmunskih boginja koja ima zeleno svetlo regulatora

Autor:

Svet

26.05.2022

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dostupno je dovoljno zaliha vakcina Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač te vakcine za dpa u sredu

ODOBRENO! Jedina vakcina protiv majmunskih boginja koja ima zeleno svetlo regulatora

Foto: Prinskrin

Bavarian Nordic jedina je firma na svetu čije vakcine protiv majmunskih boginja ima odobrenje regulatora. Trenutno je moguće proizvesti 30 miliona doza godišnje, rekao je predstavnik Rolf Sas Soerensen.

Virus majmunskih boginja obično uzrokuje blage simptome kao što su osip, groznica i akne, ali simptomi mogu biti i teški. Spomenuta kompanija ima sedište u Danskoj i tamo proizvodi vakcine, iako je kompanija izvorno iz Minhena.

Međutim, vakcina je odobrena samo u SAD-u, pod nazivom Jynneos, i u Kanadi. Firma želi da joj se vakcina odobri u Evropskoj uniji, rekao je Soerensen i u tom smeru preduzima korake.

Republika

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcina

U Evropi je vakcina odobreno samo za velike boginje kod ljudi, koje se smatraju iskorenjenima, dodao je Soerensen. Kazao je i da firma prima mnogo upita o vakcini, ali nije naveo koje su zemlje kupile vakcine i koliko doza.

Nemačka je naručila „do 40 000 doza“ vakcina protiv velikih boginja, izjavio je ministar zdravstva Karl Lauterbah.

Vakcina Bavarian Nordica protiv velikih boginja izvorno je razvijena u saradnji s američkom vladom nakon napada na Svetski trgovinski centar 2001., kada je Vašington strahovao od biološkog napada koji bi uključivao male boginje. Vlada je planirala cepiti celu populaciju, rekao je Soerensen, ističući da su starija vakcina povezana sa značajnim nuspojavama.

„Zato su došli nama i tražili da napravimo bolju i noviju generaciju vakcina protiv velikih boginja“, dodao je.

To je vrlo sigurna vakcina koje je testirana na vrlo čvrstim podacima, dodao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading