BRUCOŠI ZA 0 DINARA: Osam fakulteta na koje se NE MOŽETE upisati kao samofinansirajući student

Autor:

Vesti

20.06.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak osam fakulteta možete upisati i u startu biti na budžetu, bez plaćanja šklolarine.

BRUCOŠI ZA 0 DINARA: Osam fakulteta na koje se NE MOŽETE upisati kao samofinansirajući student

Foto: Jerry Kimbrell from Pixabay

Zvuči neverovatno, ali moguće je biti student u Srbiji za nula dinara, odnosno, ne plaćati školarinu prilikom upisa, budući da mesta za samofinansirajuće studente ne postoje.

Tu mogućnost nude Državni univerzitet u Novom Pazaru, Univerzitet u Prištini, Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu i jedna visoka škola, a to je "Vazduhoplovna akademija".

U okviru pomenutih univerziteta postoji više fakulteta koje upisuju studenti tako da su direktno na budžetu, pa ukoliko biste da uštedite u startu kao student, razmislite o tome koji smer bi najviše odgovarao vašem senzibilitetu.

Različite oblasti prihvataju i različit broj studenata koji studiraju o trošku države, tako najviše mesta za "free" studije ima Univerzitet u Kragujevcu, čak 338, dok je najmanje mesta (20) na Vazduhoplovnoj akademiji.

Državni univerzitet u Novom Pazaru:

Departman za hemijsko - tehnološke nauke: 35 budžetskih mesta

Departman za biotehničke nauke: 60 budžetskih mesta

Univerzitet u Prištini:

Poljoprivredni fakultet: 100 budžetskih mesta

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje: 120 budžetskih mesta

Univerzitet u Nišu:

Prirodno - matematički fakultet: 326 budžetskih mesta

Tehnološki fakultet u Leskovcu: 120 budžetskih mesta

Univerzitet u Kragujevcu:

Agronomski fakultet u Čačku: 120 budžetskih mesta

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu: 338 budžetskih mesta

Visoke škole:

Visoka škola strukovnih studija "Vazduhoplovna akademija": 20 budžetskih mesta

 

SIMBOLIČNI TROŠKOVI

Iako u startu upisuju godinu o trošku države, studenti koji apliciraju na pomenute fakultete moraju platiti neke "simbolične" takse, poput one za osiguranje, upis ili polaganje prijemnog ispita.

Tako se za Univerzitet u Novom Pazaru plaća 5.000 dinara za troškove organizovanja prijemnog ispita, kao i 360 dinara za informator u kome se nalaze detaljne informacije.

Za upis na Univerzitet u Prištini pripremna nastava koja se organizuje je potpuno besplatna, dok su troškovi prijemnog ispita 5.000 dinara.

Prijava na konkurs za upis na Prirodno - matematički fakultet je 3.000 dinara, dok je naknada za polaganje prijemnog 5.000 dinara, a upis je 2.000, uz osiguranje koje košta 300 dinara.

Polaganje prijemnog i drugi troškovi koje snosi ustanova Tehnološkog fakulteta u Leskovcu iznose 4.000 dinara, dok je upis 1.000 dinara, takse za osiguranje 300 dinara i za studentski parlament 200.

Prijava za polaganje ispita na Univerzitet u Kragujevcu je 5.000 dinara, dok je na "Vazduhopolovnoj akademiji" taj iznos 6.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading