POSAO ZA 100 NAJBOLJIH MLADIH LEKARA! Lončar čestitao diplomcima medicine: Želim vam puno uspeha u daljem radu!

Autor:

Vesti

15.06.2022

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru programa Ministarstva zdravlja “Zapošljavanja najboljih diplomaca medicine”, ministar Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa mladim lekarima iz cele Srbije kojima su ponuđene specijalizacije, doktorske studije, kao i zaposlenja u zdravstvenim ustanovama i medicinskim centrima širom Srbije.

POSAO ZA 100 NAJBOLJIH MLADIH LEKARA! Lončar čestitao diplomcima medicine: Želim vam puno uspeha u daljem radu!

Foto: Republika

U okviru tog programa, još 100 najboljih diplomaca, lekara, i 200 medicinskih sestara dobija posao u zdravstvu.

Pored ministra, sastanku sa diplomicima prisustvovali su i direktori klinika koje dobijaju nove, mlade zaposlene.

Ministar Lončar je mladim lekarima kazao da im je data šansa da budu budućnost srpskog zdravstva i da veruje da će biti najbolji i na svojim radnim mestima, kao što su to bili tokom studija.

- Mislim da je mnogo lakše kada znate da sada država stoji uz vas, a ne kao ranije da čekate konkurse koji nikad ne izlaze, pa da vam treba veza za posao, a onda kada dobijete posao treba da molite za specijalizaciju, pa da li ćete ili nećete dobiti, šta će vam dati, a da ne govorim tek o doktorskim studijama. Vi ste imali sreće da je država u takvoj situaciji da država može da vam olakša i ovo omogući. Želim vam puno sreće u daljem radu i još više uspeha, ako je to moguće - poručio je mladim lekarima ministar Lončar.

Diplomci medicine sa najboljim prosekom, njih 100 danas je ministru izrazilo želju gde žele da rade i nastave svoje medicinsko usavršavanje, a izuzetno interesovanje iskazali su za anesteziologiju, a takođe, veliki broj se opredelio za interventnu kardiologiju i dečiju hirurgiju.

Republika

Foto: Republika

 

 

Njima su ponuđene i specijalizacije iz deficitarnih grupa, a sve kako bi zdravstvo dobilo mlade, obrazovane kadrove koji su potrebni srpskom zdravstvu.

Ukoliko na klinici za koju je mladi lekar izrazio želju da se zaposli, nema slobodnih radnih mesta, ponuđena im je ista oblast medicine za koju su se odlučili, ali u drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Mladi diplomci su, u razgovoru za Tanjug istakli koliko im znači podrška Ministarstva zdravlja i mogućnost da u svojoj zemlji započnu karijeru.

Najbolja studentkinja sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, sa prosekom 10, Lidija Mikić, kaže da je tražila kardiologiju na KBC Zvezdara, gde i volontira.

- Jako sam zadovoljna kako tamo sve funkcioniše, a sada sam još srećnija što sam dobila to što sam želela. Znam da ranijih godina je bilo jako teško da lekari dobiju posao čak i posle godina volontiranja, a danas je drugačija situacija, ja sam volontirala samo mesec i po dana i to mi mnogo znači i radujem se svojoj budućoj karijeri - kaže mlada doktorka.

Njenu sreću deli i kolega Milan Marinković, koji ističe da je dobio ono što je želeo.

- Dobio sam endokrinu hirurgiju u UKCS, to sam i želeo i zahvalana sam na ovoj prilici. Zaista moram da kažem da, imajući u vidu kakva je trenutna situacija u svetu, nama ovo mnogo znači i drago mi je što je država prepoznala naš trud i zalagnje u prethodnih šest godina - kaže dr Marinković.

Andrea Stojićević navodi da je od početka studija znala da želi da radi u Kliničkom centru i to na odeljenju interventne kardiologije.

- Danas se moja želja ispunila. Svi mi znamo da ranije stvari nisu funkcionisale ovako i iskreno, stupili smo u ovo sa određenim strahovima, ali, ministar i država su te strahove sada otklonili i ja ću sigurno ono što je do mene da ispunim - rekla je dr Stojićević.

Od početka akcije "Program zapošljavanja najboljih diplomaca medicine”, koju je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, do danas je zaposleno 711 lekara sa prosečnom ocenom 9 i 10, kao i 1.400 medicinskih sestara/tehničara sa odličnom uspehom.

U martu je održana akcija zapošljavanja diplomaca sa 8,5 i višim prosekom, i tom prilikom posao u zdravstvu dobilo je 530 mladih lekara.

Od 2014. godine u zdravstvene ustanove širom Srbije zaposleno je ukupno 35.000 zdravstvenih radnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading