DA LI ĆE ŠKOLARINE POSKUPETI? Ružić dao odgovor na goruće pitanje svih studenata!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.05.2022

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi da je to u interesu svih visokoškolskih ustanova.

DA LI ĆE ŠKOLARINE POSKUPETI? Ružić dao odgovor na goruće pitanje svih studenata!

Foto: ST/P. DIVAC

Ministar prosvete Branko Ružić

Ministar prosvete i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da ne očekuje drastična povećanja školarina za sledeću školsku godinu u visokoškolskim ustanovama.

- Tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata - rekao je Ružić gostujući na RTS-u.

On je naveo da će biti blagog povećanja budžetskih mesta na fakultetima, pa će tako biti mesta za 18.098 brucoša na osnovnim na osnovnim studijama, dok će na master studijama biti više od 6.000 mesta i 785 za doktorske.

Republika

Foto: profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Što se tiče srednjih škola, mesta ima za 76.008 učenika od čega je četvrtina u gimnazijama.

- Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu - naveo je ministar prosvete.

Govoreći o dojavama o postavljenim bombama u školama koje su obeležile prošlu nedelju, Ružić je istakao da je najveći udar bio u Beogradu.

- Najvažnije je da su sve dojave bile lažne i imali smo odličnu koordinaciju sa MUP-om. Postoji potreba da tamo gde nije bilo nastave da se to nadoknadi, a o načinu nadoknade odlučuje svaka škola pojedinačno - rekao Ružić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading