KO KUPUJE I NE PITA ZA CENU? Ovako rat u Ukrajini utiče na kupovinu nekretnina u Srbiji!

Autor:

Vesti

07.04.2022

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U fokusu stranaca su Dedinje i Senjak, i to luksuzne vile sa više parking mesta, uređenim dvorištem a poželjan je i bazen.

KO KUPUJE I NE PITA ZA CENU? Ovako rat u Ukrajini utiče na kupovinu nekretnina u Srbiji!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Zbog rusko-ukrajinske krize, sve više firmi iz tih zemalja seli biznis u Srbiju. To je šansa da, zbog političke neutralnosti i strateškog položaja, naša zemlja privuče ta preduzeća, kao i njihove ćerke firme koje su poslovale po Zapadnoj Evropi, kažu posrednici u prometu nekretnina.

Koliko je zainteresovanih iz Rusije i Ukrajine znaće se kada Republički geodetski zavod objavi zvanični izveštaj o strancima koji su kupili poslovne prostore, kuće i stanove.

Niko sa sigurnošću ne zna koliko će rusko-ukrajinski sukob trajati i kako će dugoročno uticati na migracije ka našoj zemlji. Agencije za nekretnine već su spremile ponude poslovnih prostora i stanova na ruskom i ukrajinskom jeziku.

- Činjenica je da se Beograd javlja kao interesantna destinacija i za državljane Rusije i Ukrajine i sa Zapada koji dolaze i u Beogradu prave praktično regionalni hab. Kada govorimo o zakupu poslovnog prostora onda se za zgrade A kvaliteta najčešće govori o dugoročnim zakupima zbog odnosa sa bankom investitori ne izdaju prostor ispod pet godina i ono što predstavlja problematiku u ovom ternutku je da državljani Rusije i Ukrajine zakupljuju sa tendencijom da to bude kratkoročni zakup - rekao je Srđan Vujičić, konsultant MD Konza propertis, navodi RTS.

Međutim, vlasnici skupih poslovnih prostora nisu spremni da ih izdaju na nekoliko meseci, jer im se to ne isplati. Zbog toga se Rusi i Ukrajinci češće odlučuju za zakup stanova i kuća.

- Primećujemo da su to ljudi uglavnom koji su zaposleni u Aj-Ti kompanijama. Tako da bi taj prostor koji iznajme koristili i za radni prostor da tu rade i tako bi smanjili troškove zakupa. Lokacija koju uglavnom traže to su Novi Beograd zbog toga što tako mogu da se pozicioniraju blizu poslovnih zgrada, takođe vole centar grada - ocenila je Nevena Milić, iz Agencije za nekretnine "Kadena".

U fokusu stranaca su Dedinje i Senjak, i to luksuzne vile sa više parking mesta, uređenim dvorištem a poželjan je i bazen. Kupci su za ove kuće spremni da plate i do dva miliona evra. Iznamljuju ih i kupuju ne samo ruske i ukrajinske, već i nemačke firme, takođe zainteresovane da posluju u Srbiji.

- Postupak za osnivanje firme u Srbiji počinje i pokreće se podnošenjem prijave Agenciji za privredne registre. Takođe, strana pravna lica firme mogu osnovati u Srbiji ogranke koje isto tako nemaju status pravnog lica ali imaju status rezidenta. Strana pravna lica i fizicka lica koja obavljaju delatnost mogu nesmetano sticati nepokretnosti u Srbiji za obavljanje svog poslovanja, a fizička lica koja žele da kupe stanove stambene zgrade mogu sticati pravo svojine nad tim nepokretnostima pod uslovioma reciprociteta - rekla je advokat Radojka Lazarević.

Dobro platežna klijentela su i Srbi, koji su imali predstavništva u Rusiji. Posebno građevinske i konsultanske firme. Sve više njih sada želi da preseli posao u matičnu zemlju i ne pita za cenu nepokretnosti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading