KINDER JAJA POVUČENA IZ PRODAVNICA: Nekoliko evropskih zemalja obustavilo prodaju, a ovakva je situacija kod nas

Autor:

Vesti

07.04.2022

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze.

KINDER JAJA POVUČENA IZ PRODAVNICA: Nekoliko evropskih zemalja obustavilo prodaju, a ovakva je situacija kod nas

Foto: commons.wikimedia.org/United States Customs and Border Protection

Širom Evrope otkriveno je više od stotinu slučajeva zaraze salmonelom, a sumnja se da su izvor zaraze "Kinder jaja" kompanije "Ferero", proizvedena u Belgiji. Iz inspektorata Ministarstva poljoprivrede za RTS je potvrđeno da sporna serija "Kinder jaja" nije stigla u Srbiju.

Kako je Internet portalu RTS-a potvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede, u prethodnom periodu u Republiku Srbiju nije bilo uvoza sporne serije jaja "Kinder Suprise" koja su se našla na tržištu Velike Britanije, proizvođača čokolade "Ferero" proizvedenih u fabrici u Belgiji, a koja se dovode u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele širom Velike Britanije.

Granična fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrši redovne kontrole proizvoda biljnog i mešovitog porekla i u narednom periodu će se pojačati kontrola spornih "Ferero" proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji - navode iz Ministarstva.

Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze, čak 63 i to uglavnom kod male dece, a sumnja se na slučajeve zaražavanja salmonelom i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.

Iz Agencije za standarde hrane (FSA) saopšteno je da su sva "Kinder jaja" kojih je se sumnja da je pronađena salmonela napravljena u istoj fabrici u Belgiji.

Kompanija "Ferero" povukla je seriju čokoladnih proizvoda "Kinder" koji su bili plasirani u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Velikoj Britaniji.

"Dobrovoljno povlačimo odabrane serije 'Kinder Suprise' iz predostrožnosti, pošto smo postali svesni moguće veze sa brojnim prijavljenim slučajevima salmonele", navodi se u obaveštenju o kompanije "Ferero".

Iz kompanije su istakli i da nijedan "Kinder" proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

U istragu se uključila i evropska zdravstvena agencija koja je saopštila da istražuje desetine prijavljenih i sumnjivih slučajeva salmonele.

Agencija nije pomenula kompaniju "Ferero" u svom saopštenju, ali je upozorila da su prijavljeni slučajevi uglavnom među decom mlađom od 10 godina.

- Njih karakteriše neuobičajeno visok procenat hospitalizovane dece, od kojih neka imaju teške kliničke simptome kao što je krvava dijareja - saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Zdravstvena agencija EU saopštila je da istražuje, zajedno sa Evropskom agencijom za bezbednost hrane, 134 potvrđena ili verovatna slučaja salmonele.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading