EVROPA SAMA SEBI PUCALA U NOGE: U Bugarskoj litar ulja 450, a u Srbiji 200 dinara

Autor:

Vesti

13.03.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačke čeličane prestaju sa radom, Austrijanci ostaju bez gasa, gorivo iznad 2,4 evra.

EVROPA SAMA SEBI PUCALA U NOGE: U Bugarskoj litar ulja 450, a u Srbiji 200 dinara

Foto: pexels.com

Rat u Ukrajini preti da ekonomski opustoši čitavu Evropu. Tačnije, to se upravo dešava...

Cene energenata obaraju istorijske rekorde, mnoge fabrike su stavile katanac na vrata.

Mnogobrojnim Austrijancima su proteklih dana stigla obaveštenja gasnih kompanija da se raskidaju tekući ugovori zbog previsokih cena gasa na svetskom tržištu. Snabdevači, zasad samo manji, obavestili su korisnike da ne mogu više da obezbeđuju niske cene koje su ugovorene i nude nastavak korišćenja usluge, ali po znatno većim cenama. Oko 80 odsto gasa kojim snabdevaju korisnike dolazi iz Rusije.

 

Austrija beleži i ogroman skok cena goriva, koja je dostigla najpre dva evra po litri, što je već bila granica za koju se verovalo da je vrhunac poskupljenja. Međutim, cena je nastavila da raste, prvo na 2,5 evra, a potom i tri. I u Italiji su cene svega skočile drastično, litar benzina već je 2,3 evra, a dizela čak 2,5, dok na auto-putu ta cena ide i do 2,8 evra. U Nemačkoj cena je od 2,3 do 2,6.

I cena struje skače toliko da je proizvodnja čelika u nekoliko čeličana u Nemačkoj zaustavljena. Grci su, s druge strane, ostali zatečeni računima za struju za domaćinstva. Dvomesečni račun za jedan stan ili kuću moraju da plate i po 1.000 evra.

Prema procenama, cena hrane u EU porasla je oko 30 odsto od ruskog napada na Ukrajinu. Najviše hleb, brašno, ulje... U Bugarskom gradu Burgasu čovek (77) umro je posle tri sata čekanja u redu da kupi zejtin. Red je bio dugačak 500-600 metara, a nesrećnik je umro kada je konačno stigao do paleta s jestivim uljem.

Cena litra jestivog ulja u Bugarskoj, inače, dostiže 450 dinara. Da se zna, tamo je prosečna plata manja nego u Srbiji, gde je litar ulja 200 dinara.

Kako stvari stoje u Srbiji

GAS

Naša zemlja do juna ima gasni aranžman s Rusijom, prema kome dobija gas po ceni od 270 dolara za 1.000 kubika, s tim da nas već u aprilu čekaju novi pregovori o daljem nastavku snabdevanja po povlašćenoj ceni.

NAFTA

Republika

Foto: NIS

Foto: Ilustracija

Naša država se, da bi zaštitila građane i smanjila pritisak na naftne kompanije i pumpe, odrekla dela akcize (20 odsto) na gorivo, a prethodno je u februaru preventivno ograničila cenu naftnih derivata. Cena evrodizela je 187,7 dinara za litar, a evropremijum BMB 95 176,3 dinara po litri. Redova na benzinskim stanicama nema, sve su dobro snabdevene i opasnosti od nestašica nema. Na svim pumpama možete gorivo natočiti u količinama koje želite.

STRUJA

Kako je nedavno poručeno iz vrha države, cena električne energije za građane Srbije se neće menjati do kraja grejne sezone, bez obzira na rast cena energije i energenata na berzama. Cena za privredu je minimalno korigovana, ali je i dalje među najjeftinijima u Evropi.

HLEB I ULJE

Građani Srbije ne moraju da brinu o ceni hleba i ulja jer je država u decembru zamrzla cene osnovnih životnih namirnica. Takođe, kako smo se više puta uverili, nestašica nema, svega ima više nego dovoljno, čak i robe koja je na akciji. Rafovi su puni brašna, ulja, šećera i mleka. Mesare su, takođe, dupke popunjene. Niko ne kupuje u velikim količinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading