BOLNICA SA PET ZVEZDICA: Republika sa pacijentima u novoj kuli Univerzitetskog kliničkog centra Srbije

Autor:

Vesti

12.03.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svemirski brod, spejs šatl, klinika za 22. vek... Ovo su samo neki od opisa koje daju bolesnici.

BOLNICA SA PET ZVEZDICA: Republika sa pacijentima u novoj kuli Univerzitetskog kliničkog centra Srbije

Foto: ST/P. DIVAC

Nova kula sa 12 spratova Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) otvorena je 27. februara. Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova u Srbiji, koja se prostire na 86.000 kvadrata, otvorila je svoja vrata za pacijente.

Ekipa Republike posetila je novu kulu UKCS i na licu mesta se uverila da se u ovu bolnicu sukcesivno preseljava, a tri klinike već rade punom parom. Veći broj pacijenata već je smešten po sobama.

PROSTRANA SOBA

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

 

Goran Marković iz beogradskog prigradskog naselja Rušanj smešten je na Kliniku za kardiologiju na osmom spratu kule. Uslovi u kojima boravi, prema njegovim rečima, ne mogu se opisati. Sve je kao u svemirskom brodu.

- Imam srčane probleme, aritmiju. Zbog toga sam zadržan na bolničkom lečenju. Prošle srede u devet ujutru su nas prebacili ovde. Šta da vam kažem, ostao sam bez reči. Ovo kao da nije bolnica, već luksuzan hotel. Nikad u životu nisam ovako nešto ni video, a kamoli boravio u jednoj ovakvoj bolnici. Lekari i medicinsko osoblje su sjajni, ponosan sam što i u našoj zemlji postoji jedna ovakva bolnica - rekao je Marković.

Beograđanka Branislava Miljević takođe je srčani bolesnik. Smeštena je u prostranu sobu s još jednom pacijentkinjom.

- Ne mogu da verujem da naše klinike mogu da budu ovakve. Ova bolnica je veliki uspeh za Srbiju i velika stvar za nas pacijente. Prezadovoljna sam doktorima, medicinskim sestrama, sve je super. Toalet je fenomenalan i koristi ga samo dvoje pacijenta, higijena je na vrhunskom nivou, kupatila su velika i prostrana - rekla nam je Branislava.

Laicima se čini da je lako preseliti bolesnike iz jedne u drugu bolnicu, ali nije to baš tako jednostavno. Kako je za naš list objasnio direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac, za tri dana preselili su tri klinike: Gastroenterologiju, Hematologiju i Kliniku za kardiologiju. Do utorka će u novim prostorijama biti i pacijenti sa Endokrinologije, Endohirurgije i Grudne hirurgije.

- Svaka selidba pacijenata zahteva određenu dinamiku. Neophodno je proveriti prostor, opremu, aparate pre nego što uselite same pacijente. Klinike i odeljenja koja imaju lakše pokretne bolesnike možemo da preselimo za jedan dan, problem su teški pacijenti, čije preseljenja zahteva mnogo više vremena. Zbog specifičnosti samih pacijenta Urgentni centar ćemo preseliti na kraju - navodi Ercegovac.

KOMPLETNA EKIPA

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

 

Da bi se pacijenti s intezivnih nega prebacili u novu zgradu, kako objašnjava naš sagovornik, neophodna je i medicinska pratnja:

- To su najčešće teški kardiološki pacijenti na veštačkoj ventilaciji i pod stalnim monitoringom, s kojima moramo da budemo strašno oprezni. Da bi ljudi bolje razumeli koliko je to teško, moraju da znaju da mi prvo treba da obezbedimo kompletnu ekipu lekara koja nadgleda pacijenta u intenzivnoj nezi iz koje se seli, drugu ekipu koja će pacijenta dočekati na novom odeljenju, kao i anestezilošku i lekarsku pratnju za transport tih bolesnika iz jedne u drugu ustanovu.

Utisci nekih od pacijenata

 

Milanka Živojinović (Mladenovac)

"Srce mi je mnogo oslabilo, imala sam gušenje, pa sam smeštena u bolnicu. Kada su me preselili ovde, prvo sam pomislila da ovo nije bolnica nego hotel. Nisam mogla da verujem da ovako može da bude u našim bolnicama, svaka čast kako je sve ovo napravljeno. Ja sam prezadovoljna i nemam ni jednu jedinu zamerku."

Ana Pavlović (Beograd)

"Izuzetno sam zadovoljna, sve izgleda kao svemirski brod. Kada je u pitanju higijena, a ja sam neko ko baš vodi računa o tome, uslovi su fantastični. To se najbolje vidi po toaletima, koji se, kao i sobe, čiste četiri-pet puta dnevno. Da nije bolesti zbog koje ležim, pomislila bih još da sam u nekom luksuznom hotelu."

Miodrag Bojković (Zemun Polje)

"Nema šta da se kaže - što se tiče uslova, sve je odlično. Sobe su sunčane, tople, prostrane, kupatila izvanredna. Iako ste u bolnici, imate neophodan mir, podovi se brišu više puta dnevno i zaista drže do higijene. Ketering je odličan, čak ima i previše hrane."

Majka jedan od četiri projektanta

Dr Ercegovac ne krije zadovoljstvo što se konačno ispunio njegov san, ali i san mnogih lekara, da se presele u novu zgradu. Kako nam je otkrio, njegova majka je bila jedan od četiri projektanta inicijalnog KCS još sedamdesetih godina prošlog veka.

- Ulazimo u nešto fantastično, ne samo prostorno, vizuelno, nego i funkcionalno. Imaćemo mnogo veće kapacitete, prvenstveno intenzivnih nega, koje su nam neophodne. Na intenzivnim negama ranije smo imali krevet do kreveta, sada će između svakog biti po dva metra razmaka. Biće lepše ne samo za bolesnike, s boljom opremom, već i za osoblje.

Nova kula u brojkama

  • 86.000 kvadratnih metara
  • 27.000 kvadrata novog prostora
  • 59.000 kvadrata rekonstruisanog
  • 12 spratova
  • 34 operacione sale
  • 6 angiosala
  • 32 lifta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading