OTKRIVAMO SVE O NOVOM LEKU I KAKO LEČI KORONU: Pakslovid dobijaće pre svega gojazni pacijenti

Autor:

Vesti

08.02.2022

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Antivirusni lek pakslovid (paxlovid) protiv korone, koji, osim nas u Evropi, imaju samo Britanci, efikasan je u sprečavanju hospitalizacije i smrtnog ishoda u čak 89% slučajeva. Uslov je da terapija počne u prvih pet dana od pojave simptoma.

OTKRIVAMO SVE O NOVOM LEKU I KAKO LEČI KORONU: Pakslovid dobijaće pre  svega gojazni pacijenti

Foto: ST/N. MANDIĆ

Zaraza, bolnica

Lek se uzima oralno, kao tableta, dva puta dnevno pet dana i namenjen je pacijentima starijim od 18 godina, a dostupan je isključivo uz lekarski recept. Prema proizvođačkoj specifikaciji ("Fajzer"), preporučuje se pacijentima koji imaju povećan rizik od teških oblika korone, pre svega, gojaznima, dijabetičarima i pacijentima s bolestima srca.

Ne preporučuje se onima koji imaju problema s jetrom i pacijentima koji idu na hemiodijalizu. U "Fajzeru" ističu da je pakslovid efikasan i protiv omikrona jer blokira enzim zadužen za reprodukciju virusa.

A kad smo već kod omikrona, posle dužeg vremena javno se oglasio epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon, koji je objasnio sve o stelt omikron soju u ponedeljak i zvanično potvrđenom kod dva pacijenta iz Novog Pazara.

- To je podvarijanta omikron soja, što znači da je virus doživeo nove mutacije na spajk proteinu. To mu olakšava pripajanje ljudskim ćelijama i ulazak u organizam. Jedina do sada poznata karakteristika jeste da se 1,5 puta brže prenosi nego omikron, pa je praktično sedam puta zarazniji od delte. Stelt omikron je detektovan već u više od 60 zemalja - rekao je Kon.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Predrag Kon

 

On je potvrdio i pisanje Srpskog telegrafa da u post-KOVID periodu treba izbegavati sve fizičke aktivnosti, pa i seks, koji može da pogorša stanje.

- Sve je to relativno i individualno, ali nije na odmet jedan period apsistencije. Mesec dana je apsolutni minimum za usporavanje, posebno za pacijente koji su bili hospitalizovani - kazao je on.

Kon je podsetio da su u Srbiji i dalje na snazi sve propisane mere, uključujući i KOVID propusnice u ugostiteljskim objektima posle 20 sati. 

Kako se daje pakslovid

- antivirusni lek koji u 89% sprečava hospitalizaciju i smrtne ishode od korone

- terapiju je neophodno započeti u prvih pet dana od početka bolesti

- tablete se uzimaju oralno dva puta dnevno pet dana

- namenjen je gojaznima, dijabetičarima i pacijentima s bolestima srca

- ne preporučuje se bolesnicima s problemima s jetrom i pacijentima koji idu na hemiodijalizu

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading