SVI PRIČAJU O OMIKRONU, ALI U SRBIJI HARA DELTA! Simptomi hospitalizovanih sve otkrivaju: DOBRO POGLEDAJTE OVE BROJKE!

Autor:

Vesti

04.02.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omikron je najmanje od pet do šest puta zarazniji od ranijih sojeva korone, ali dobra vest jeste da je procenat hospitalizovanih drastično manji.

SVI PRIČAJU O OMIKRONU, ALI U SRBIJI HARA DELTA! Simptomi hospitalizovanih sve otkrivaju: DOBRO POGLEDAJTE OVE BROJKE!

Foto: Tanjug/AP

Omikron soj donosi mnoštvo problema

Prema tom kriterijumu, nova varijanta KOVID-19 je čak 20-25 puta blaža od vuhanskog soja, odnosno od dva do tri puta slabija od delte.

Statistika koju je juče obelodanio zamenik direktora UKC Niš dr Radmilo Janković potpuno je jasna.

KLINIČKA SLIKA

- Vuhanski soj davao je takvu kliničku sliku da je od 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu. Dakle, svaki četvrti ili peti inficirani je bio hospitalizovan. Kod delte, procenat hospitalizacije je između osam i deset odsto od broja zaraženih. Sada, s omikronom, to je ispod jedan odsto, što znači da tek svaki 100. inficirani mora na bolničko lečenje - objasnio je Janković, koji je izneo i lični utisak, baziran na simptomima, da je većina trenutno hospitalizovanih u stvari zaražena delta sojem.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

 
Brojke
soj virusa hospitalizovani
vuhanski  20-25%
delta  8-10%
omikron  1%

Govoreći o izuzetnoj virulentnosti omikrona, on je naglasio da se Srbija suočava s plimom zaražavanja zato što se inficiraju svi odreda, uključujući i vakcinisane.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

- Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe s jedne osobe na drugu. Zaražavaju se svi, uključujući i vakcinisane i one koji su ranije preležali koronu. Pre mesec dana moja projekcija je bila da ćemo imati od 20.000 do 30.000 zaraženih dnevno, a verujem da broj zaraženih daleko veći nego što govore zvanični podaci - kazao je doktor.

Janković je naglasio da se omikron najviše širi među mlađom populacijom, koja je najmanje disciplinovana po pitanju epidemioloških mera.

ČETVRTA DOZA

S druge strane, državni sekretar ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović najavio je da će uskoro biti doneta odluka o uvođenju četvrte doze vakcine protiv KOVID-19.

- Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, od njega možemo svašta da očekujemo i ne verujem da je omikron kraj. Dok god se ne vakcinišemo, virus će imati prostor za mutaciju. Ključno je da znamo četiri stvari: virus postoji, virus ubija, vakcina štiti od teških slučajeva i, kao četvrto, vakcina nikoga nije ubila, naprotiv, na intenzivnoj nezi su uglavnom nevakcinisani - naglasio je Sazdanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading