GUŽVE ZBOG SERTIFIKATA: Traži se rešenje zbog pritiska na kovid ambulante

Autor:

Vesti

29.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog pravila da se priznaju samo testovi rađeni u državnim laboratorijama stvaraju se nepotrebne gužve, pa građani apeluju da se pojednostavi procedura

GUŽVE ZBOG  SERTIFIKATA: Traži se rešenje zbog pritiska na kovid ambulante

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Kovid ambulanta

Već četiri sata čekam da uopšte stignem na red, a koliko vidim, bar još dva ću čekati na pregled i testiranje. Pozitivan sam, ali nikakvih simptoma nemam. Ne bih se ni testirao da sestra nije javila da je zaražena. I sad zbog nekih formalnosti satima stojim ovde, zauzimam red, dovodim druge u opasnost koji možda nisu pozitivni da se razbole i lekarima trošim vreme, a sve da bi mogao da dobijem zeleni sertifikat.

Ovako za Srpski telegraf priča Nedeljko Simić, koga smo zatekli ispred KOVID ambulante na Novom Beogradu. On je tek jedan od mnogih takvih slučajeva. Naime, gotovo svaki treći pacijent s kojim smo razgovarali došao je ili zarad propusnice jer su nevakcinisani ili su primili jednu ili dve doze ili pak zarad bolovanja.

TREĆINA BEZ SIMPTOMA

Rezultati brzog antigenskog testa su vidljivi u zelenom sertifikatu samo kada su urađeni u državnim laboratorijama i mnogi koji znaju da su pozitivni jer su se testirali privatno dolaze u državne ambulante, troše resurse, testove i vreme lekara, kojih i tako nema dovoljno, samo da bi potvrdili ono što već znaju. Pojedini lekari će reći da brzi testovi nisu pouzdani, a posebno oni rađeni u privatnim laboratorijama, gde su se povremeno dešavale razne greške i propusti, i da je jedino PCR u državnoj ustanovi garant preciznosti. Ipak, baš u KOVID ambulantama pacijentima koji su pozitivni na antigenskom testu ne rade PCR, kao što je to bio slučaj s našim kolegom koji je već znao da je pozitivan jer je prethodno uradio i privatno test. Koja je onda razlika i šta koči da i testovi rađeni u nedržavnim laboratorijama budu priznati da bi se skratila birokratija?!

Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu, koja je zadužena za izdavanje zelenih sertifikata, kratko je poručio da je to pitanje za Ministarstvo zdravlja. Državni sekretar Mirsad Đerlek objasnio je da je to tako da bi se sprečile zloupotrebe.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Testiranje na koronu

 

APSURD DO APSURDA

- Imali smo pre nekoliko meseci da su dve osobe privedene zbog pokušaja falsifikovanja jer su izdale potvrdu da je neko vakcinisan, a nije. To je otkriveno jer postoji dobra elektronska kontrola ustanova u sistemu. Zato se kasnilo sa KOVID propusnicama i, da bi se izbegle malverzacije i da bismo mogli bolje da pratimo, odlučeno je da analize mogu da se rade samo u državnim laboratorijama - rekao je ranije Đerlek, ali i dodao da to ne znači da se uredba neće menjati.

S druge strane, apsurd je i što privatne laboratorije rade testove upravo na osnovu dozvole koje im je izdalo ministarstvo, a obaveza je da svakodnevno šalju izveštaje Institutu za javno zdravlje "Batut". Takođe, s tim istim testom, ukoliko je negativan rezultat, možete da putujete u inostranstvo, ali ne i da dobijete sertifikat ukoliko je pozitivan.

Kako za naš list kaže jedan član kriznog štaba koji insistira na anonimnosti i oni su svesni da je to paradoks.

- Nema sumnje da testovi u privatnim laboratorijama rade posao, ali zbog toga što je ranije bilo nekih problema oko izdavanja uverenja o vakcinaciji prosto se želi da se izbegne svaka moguća neregularnost. Ali ništa nije zauvek - kaže on.

 

Stojanović: Uvek je bolje doći u ambulantu

Direktor DZ Palilula Aleksandar Stojanović kaže da je istina da je dosta asimptomatskih slučajeva, ali apeluje da je uvek bolje doći na pregled.

- Uvek savetujem pacijentima da, bez obzira na to što možda nemaju tegobe, a znaju da su pozitivni, svejedno dođu, pa da lekar bude taj koji će da proceni šta i kako dalje - poručuje Stojanović.

 

Bolovanje po ubrzanom postupku

Republika

Foto: Photo by Martin Brosy on Unsplash

Lekar

 

Isto pravilo važi i prilikom uzimanja odsustva s posla. Ovo je, doduše, i opravdano budući da pozitivni ne možete u Dom zdravlja da bi vam izabrani lekar otvorio bolovanje. Ali bi i tu mogla da bude pojednostavljena procedura, pa da oni s pozitivnim privatnim testom, a bez posebnih tegoba po skraćenom postupku odmah idu kod lekara, naročito što je smanjen karantin na sedam, odnosno deset dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading