SVE JE VIŠE NOVINARKI KOJE PROLAZE PAKAO: Objavljena globalna studija o uznemiravanju u redakcijama

Autor:

Vesti

28.01.2022

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U proseku, 41 odsto žena medijskih profesionalaca doživelo je verbalno ili fizičko, ili čak obe vrste seksualnog uznemiravanje na radnom mestu. Međutim, samo svaki peti je prijavio incident.

SVE JE VIŠE NOVINARKI KOJE PROLAZE PAKAO: Objavljena globalna studija o uznemiravanju u redakcijama

Foto: pexels.com

Prema studiji koja analizira seksualno uznemiravanje u medijima u 20 zemalja širom sveta, 40 odsto žena koje se bave medijima doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja na radnom mestu. Žene i medijski profesionalci koji se ne uklapaju u društveno nametnute rodne modele imaju skoro tri i po puta veće šanse da dožive uznemiravanje od muškaraca.

Međunarodnu studiju koja dokumentuje stepen seksualnog uznemiravanja u redakcijama objavila je Svetska asocijacija novina i izdavača vesti (VAN-IFRA) kroz program Žene u vestima u partnerstvu sa Siti univerzitetom u Londonu.

Ova studija je najveća te vrste i fokusira se na muškarce, žene i medijske profesionalce koji se ne uklapaju u društveno nametnute rodne modele u 20 zemalja: Africi, jugoistočnoj Aziji, Evroaziji (Rusija), arapskom regionu i odabranim zemljama Centralne Amerike. Studija je sprovedena od novembra 2020. do septembra 2021. i uključuje istraživanje sa više od 2.000 pojedinaca i intervjue sa 85 rukovodilaca.

Foto: www.profimedia.rs

Uznemiravanje na poslu/Ilustracija

Rezultati pokazuju da je u proseku 41 odsto žena uključenih u medije doživelo verbalno i/ili fizičko seksualno uznemiravanje na radnom mestu. Međutim, samo svaki peti je prijavio incident. U proseku, 12 odsto muškaraca je iskusilo verbalno i/ili fizičko uznemiravanje. U proseku, 30 odsto svih ispitanika iskusilo je verbalno i/ili fizičko uznemiravanje.

- Žene i medijski profesionalci koji se ne uklapaju u društveno nametnute rodne modele su neproporcionalno pogođeni seksualnim uznemiravanjem u medijskom sektoru. Iako smo to anegdotski znali, rezultati ove studije pokazuju da je seksualno uznemiravanje endemski problem u industriji, bez obzira na geografiju - rekla je Melani Voker, izvršna direktorka Žene u vestima u VAN-IFRA, prenosi cenzolovka.rs.

Većina ostaje neregistrovana

Osamdeset posto slučajeva seksualnog uznemiravanja ostaje neprijavljeno. Ovo je uglavnom zbog straha od negativnog uticaja, straha od gubitka posla, straha od nepoverenja ili straha od odmazde. Pored toga, u proseku svaki četvrti ispitanik je rekao da nije prijavio uznemiravanje jer njihova organizacija nije imala mehanizam da to uradi i/ili ne zna kako.

Republika

Foto: pexels.com

Posao

U polovini prijavljenih slučajeva organizacije su preduzele određene mere - 41 odsto na način da su počinioci bili upozoreni. Podaci istraživanja takođe pokazuju da su seksualno uznemiravanje često počinili kolege zaposleni (39 procenata) ili menadžment (19 procenata direktni nadređeni i 18,9 procenata viši menadžment).

Istraživanje je takođe intervjuisalo 85 rukovodilaca, uključujući 51 ženu, iz medijskih organizacija u pet regiona. Od njih, 43,5 odsto je priznalo da je doživelo seksualno uznemiravanje, ali samo 27 odsto veruje da je to i dalje problem u industriji.

Ovo istraživanje je prvo te vrste i nadovezuje se na istraživanje iz 2018. koje su sprovele Vomen in Nevs. Tada je utvrđeno da nedostaju podaci o seksualnom uznemiravanju u medijima, posebno iz zemalja ovih regiona. Ovo istraživanje je potrebno za pronalaženje odgovora na borbu protiv seksualnog uznemiravanja u redakcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading