ITALIJANSKI GENERAL PISAO MUSOLINIJU O USTAŠKIM ZVERSTVIMA: Odsečene glave đaka poređali na klupe, iz utrobe im izvukli creva

Autor: Republika

Vesti

17.01.2022

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

- Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazilazilo svako ludilo! - pisalo je u pismu

ITALIJANSKI GENERAL PISAO MUSOLINIJU O USTAŠKIM ZVERSTVIMA: Odsečene glave đaka poređali na klupe, iz utrobe im izvukli creva

Foto: zlocininadsrbima.com

Za neke od najstrašnijih zločina koji su počinjeni tokom celog Drugog svetskog rata zaslužni ustaški režim i vojska.

Njihova brutalnost i okrutnost prema civilima i deci je zapanjila i Nemce i Italijane.

Čak je i Hajnrih Himler, vođa ozloglašenih SS jedinica bio zgrožen krvavim scenama, pa je slao ruske SS jedinice da patroliraju u oblastima u kojima živi pravoslavno stanovništvo.

Foto: Wikipedia

Hajnrih Himler

Italijani su bili možda i najviše saosećajni prema srpskim civilima. Musolinijeve trupe su okupirale veći deo Dalmacije i suočavale su se sa stalnim prilivom izbeglica iz NDH.

Italijanski general Aleksandro Luzano je tokom obilaska srpskih sela u Dalmaciji imao prilike da vidi iz prve ruke kako Srbi stradaju od ustaške kame, i napisao je pismo Benitu Musoliniju u kome je opisao zverstva Pavelićevih "arijevaca".

Na slici se vidi General Aleksandro Luzano kako stoji iznad jednog preklanog srpskog deteta ispred škole u Prebilovcima.

General Aleksandro Luzano piše Musoliniju:

Foto: youtube.com/printscreen

Benito Musolini

„Dragi Duče,

Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan događaj kojem sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao.

Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.

Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazilazilo svako ludilo!

Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načetu vreću soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog đaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji.

Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure!

Na večnu sramotu naše, rimske crkve i jedan Božiji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša u selu više nema nikoga! Istoga dana, to smo otkrili kasnije, kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 800 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca. Jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobođeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija.

Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su u tim krajevima zagađeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!“

Posle ovakvih događaja Italijanska vojska staje u zaštitu srpskog življa i proteruje ustaše iz Istre i Dalmacije.

(Republika/Wikipedia)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
opet isto

17.01.2022 17:28

mi njima hleb oduvek oni nama kamu oduvek. trebalo je postaviti zid prema hrvatskoj za sledećih 1000 godina. da se zapamti šta su radili a ne da se zataška.