SKRENULI SMO PAŽNJU NA TO! Branislav Tiodorović o novim merama: Jedna stvar će ubrzati širenje korone!

Autor:

Vesti

15.01.2022

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa govorio je o novim merama koje su donete, koji je njihov značaj, te kada možemo da očekujemo ubrzanje širenja kovida-19.

SKRENULI SMO PAŽNJU NA TO! Branislav Tiodorović o novim merama: Jedna stvar će ubrzati širenje korone!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Juče je održana nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u Srbiji na kojoj su ramatrane mere usled pogoršane epidemiološke situacije izazvane omikron sojem. Nakon zasedanja odlučeno je da od sada razmak između druge i buster doze bude tri meseca, period izolacije će sada umesto 10 biti skraćen na sedam dana, dok će i cena testiranja na kovid-19 biti jeftinija. Epidemiolog Branislav Tiodorović za "Prva TV" govorio je o značaju postojećih mera, kao i šta se tačno promenilo od juče.

Kako je eidemiolog objasnio jučerašnja sednica je bila vrlo važna, a na njoj su jednostavno došli do stava da se nastavi sa primenjivanjem mera koje su do sada postojale, te se osvrnuo na tragediju od juče gde je ispred kovid ambulante preminuo 65-godišnji muškarac.

- Što se tiče uslova pod kojima se odvija ceo ovaj zdravstveni postupak, evo i ova tragedija vezano za kovid ambulantu Voždovac, je samo dokaz da se dešava nešto što smo predvideli i što, moram da kažem, ukupna javnost nije prihvatila i nije bila svesna toga. Skretali smo pažnju na velike skupove, okupljanja na trgovima, skretali smo pažnju mi iz medicinskog dela Kriznog štaba i da će, ne samo doček Nove Godine, već i sve što se vezuje za ono što su praznici, pa i ovaj poslednji, vezano sa Srpsku Novu godinu, da će sva ta okupljanja biti veliki rizik - istakao je Tiodorović.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Ovom prilkom član Kriznog štaba Srbije govorio je i o kovid propusnicama, te naveo da li je došlo do određenih promena kada je njihovo korišćenje u pitanju.

- Što se tiče kovid propusnica ostaje nam ono što smo imali, sigurno s jedne strane ćemo morati da više pazimo na to da se okupljanja smanje. Moram s te strane da kažemo da smo ipak zadovoljni onim što su lokalne zajednice došle do zaključka da ne organizuju ove dočeke Srpske Nove godine, i to je ipak smanjilo rizik gde su odložene takve manifestacije - kazao je epidemiolog i dodao da ćemo ubrzanje u širenju virusa verovatno imati onog trenutka kada počnu da rade škole.

- One već počinju od ponedeljka u Vojvodini, ono što je preduzeto tamo verovatno će biti i za centralnu Srbiju takođe - škole će raditi tako da dečica do četvrtog, petog razreda idu redovnu nastavu, u određenim situacijama, ako je to neophodno kombinovanu nastavu, a starija deca u osnovnoj školi i srednjoškolci će ići na kombinovanu nastavu, i tamo gde je to neophodno, na onlajn nastavu - zaključio je epidemiolog.

(Republika, Mondo)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading