FEJSBUK JE SVIMA NAPLATIO PRAVLJENJE PROFILA, A EVO I KAKO! Zakerbergova Meta pred fijaskom, stigla nova tužba, PREVARENO 44 MILIONA KORISNIKA!

Autor: Republika

Svet

15.01.2022

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Marka Zakerberga našla se na novom udaru nedugo nakon što je američka Federalna trgovinska komisija započela cepanje Mete, želeći da je primora da proda Instagram i Vocap.

FEJSBUK JE SVIMA NAPLATIO PRAVLJENJE PROFILA, A EVO I KAKO! Zakerbergova Meta pred fijaskom, stigla nova tužba, PREVARENO 44 MILIONA KORISNIKA!

Foto: Tanjug/AP

Mark Zakerberg trpi teške optužbe za prevaru

Američki tehnološki div Meta Marka Zakerberga, tužen je za iznos od vrtoglavih 2,75 milijardi evra u grupnoj tužbi u kojoj se tvrdi kako da je firma podatke 44 miliona korisnika Fejsbuka u Britaniji iskorišćavala u svrhu prihoda nakon što su se oni prijavili na tu društvenu mrežu.

U tužbi se tvrdi da je Meta prekršila Zakon o tržišnom nadmetanmju iz 1998. postavljajući "nepoštenu cenu" za korisnike Fejsbuka u Britaniji nakon što im je omogućen pristup usluzi.

- Prava cena prijave na Fejsbuk, koji to svojim korisnicima ne naplaćuje u novcu, jeste predaja ličnih podataka koji generišu većinu prihoda kompanije - navela je u tužbi pravnica Liz Lovdal Gormsen.  

Širom sveta, navodi britanski Gardijan, Meta ostvaruje 98 odsto svojih prihoda od oglašivača koji su u mogućnosti da ciljaju određene demografske kategorije i potrošače jer je kompanija izgradila profile svojih korisnika kroz njihove onlajn aktivnosti.

- Oni iskorišćavaju svoje klijente uzimajući njihove lične podatke, a da im ne pružaju odgovarajuću naknadu za to - naglasila je Lovdal Gormsenova i dodala kako Fejsbuk ima potpuno nesrazmeran odnos sa svojim korisnicima.

- Mislim da korisnicima, kada kliknu na uslove i odredbe, nije sasvim jasno koliko je taj dogovor nepošten - navela je ona. 

Lovdal Gormsenova, stručnjak za prava tržišnog nadmetanja s Britanskog instituta za međunarodno i komparativno pravo, grupnu tužbu je podigla na Apelacionom sudu za zaštitu tržišnog nadmetanja u Londonu kao slučaj s izuzećem.

To znači da se korisnici Fejsbuka na koje se postupak odnosi ne moraju aktivno pridružiti tome kako bi primili odštetu i biće deo tužbe, osim u slučaju da se odluče da odustanu od slučaja.

Tužba se odnosi na period od 1. okrobra 2015. do 31. decembra 2019. godine. Ako proces uspe, iznos naknade po korisniku će odrediti sudija.

- Iznos odštete od 2,3 milijarde funti (2,75 milijardi dolara), koju navodi nosilac slučaja, predstavlja procenu štete koja je nanesena korisnicima - naveo je Gardijan. 

 

 

Advokati Lize Lovdal Gormsen pisali su Meti, koja je takođe vlasnik aplikacije za deljenje fotografija Instagram i usluge za razmenu poruka Vocap, kako bi je obavestili o tužbi. Tužba potom ide na saslušanje sudiji, koji će odlučiti da li će se slučaj nastaviti. Ako bude tako, postupak bi mogao potrajati između šest i 12 meseci.

- Ljudi pristupaju našoj usluzi besplatno. Biraju naše usluge jer im pružamo koristi i imaju značajnu kontrolu nad informacijama koje dele na Meta platformama, kao i sa kim. Mnogo smo uložili u stvaranje alata koji im to omogućavaju - izjavio je portparol Mete.

 

 

U utorak je američki savezni sudija presudio da američko telo koje se bavi nadzorom tržišnog nadmetanja može da nastavi dalje s tužbom kojom se traži "cepanje" Mete.

Naime, Federalna trgovinska komisija želi da natera Metu da proda Instagram i Vocap, u jednom od najvećih izazova koje je vlada nametnula nekoj tehnološkoj kompaniji u poslednjih nekoliko decenija.

Tužbom se Meta tereti da se ponaša "protivkonkurentski", kupujući ili uništavajući suparnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading