OVOGA SE VATROGASCI NAJVIŠE PLAŠE! Situacije koje nisu predviđene obukom, intervencije iz NOĆNE MORE

Autor:

Vesti

09.01.2022

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom praznika, za razliku od većine građana Srbije, vatrogasci nisu imali privilegiju da se odmaraju. Ipak dobro obučeni i hrabri, imaju svoje strahove.

OVOGA SE VATROGASCI NAJVIŠE PLAŠE! Situacije koje nisu predviđene obukom, intervencije iz NOĆNE MORE

Foto: MUP Srbije

Tokom božićnog jutra i subote samo na teritoriji Beograda imali su 14 intervencija, od toga 11 gašenja požara. U godini za nama u glavnom gradu bili su angažovani čak 5.600 puta. Gasili su 4.000 požara, izvlačili povređene i poginule iz slupanih vozila

Oprema teška trideset kilograma, pod kojom su kada se gasi vatra, često na 60 stepeni, nije najteži deo posla beogradskih vatrogasaca. Hemikalije, plinske boce su neke od prepreka pred kojima im nije svejedno. Posle 18 godina rada, Predrag Ćesarović, kao i većina njegovih kolega, najviše se plaši poznatih adresa.

Vozač nije znao gde se nalazi ta ulica. Ja sam mu rekao – znam, tu mi živi drugar. Rekli su nam potom koji je sprat, bio je njegov. Samo sam dotrčao, haos u glavi, da ugledam njega. Video sam da je živ i zdrav, posle sam se hladio jedno pet sati - priseća se Predrag Ćesarović za Kurir.

I Nikola Maksimović je imao situaciju od koje se strahuje – prepoznao je stradalu osobu koju je izvlačio iz slupanog vozila. Takve intervencije su, i kada nije reč o poznanicima, teške i iskusnim vatrogascima, zato je priprema izuzetno važna.

Republika

Foto: MUP Srbije

 

Za takve stvari imaju automobile na kojima vežbaju različite situacije.

Taktički nastup za to je razrađen i znamo kako da se ponašamo na tim intervencijama. Smeta prisustvo ljudi koji nam onemogućavaju da radimo svoj posao kako treba - ističe Maksimović.

Najsrećniji su kada dobiju dojavu o stradalima a iz vozila izvuku povređene. Nažalost, to nije uvek slučaj, posebno kada je u pitanju vatra. Prošle godine u požarima je stradalo 26 osoba, 70 je spaseno a 72 osobe su povređene. Pomoć je bila potrebna i vatrogascima.

Ove godine imali smo na svu sreću samo četiri povređena vatrogasca. To su bile lakše povrede iako smo sve vreme u opasnosti – da li je eksplozija, pad dela konstrukcije i sve ono što ima u intervencijama. A kada vam kažem – vatrogasci idu tamo odakle svi beže i da moraju biti prisutni da bi svoj posao uradili - kaže Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Ima situacija koje nisu predviđene obukom

Pokazalo se da su lampioni, nestručno rukovanje pirotehnikom ozbiljan faktor rizika tokom praznika. Zato su vatrogasci u pripravnosti i kad svi ostali odmaraju ali ima situacija koje nisu predviđene obukom.

Devojčica dve godine, navukla na glavu dodatak za toalet za malu decu, nije mogla da skine. Mi smo došli i mi smo to sekli, posle smo se svi smejali i roditelji i policija, iako je to ozbiljna situacija - kaže Predrag Ćesarović.

Za taj posao dakle nije dovoljna fizička snaga. Obuka, spretnost ali i psihička stabilnost su neophodni, kao i doza straha koja garantuje oprez, kažu beogradski vatrogasci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading