OBIČAJI NA TREĆI DAN BOŽIĆA: Iznesite iz kuće OVO u tišini da bi u vaš dom ušla SREĆA

Autor:

Vesti

08.01.2022

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako praznična čarolija polako napušta naše domove do naredne godine, na Stevanjdan postoje dirljivi običaji i rituali koji pomažu da sačuvate pozitivnu energiju u domu i porodici tokom čitave godine.

OBIČAJI NA TREĆI DAN BOŽIĆA: Iznesite iz kuće OVO u tišini da bi u vaš dom ušla SREĆA

Foto: youtube.com

Presveta Bogorodica i Isus Hrist

Srpski pravoslavni vernici 9. januara proslavljaju treći dan Božića, odnosno Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, zaštitnika loze Nemanjića.

Iako praznična čarolija polako napušta naše domove do naredne godine, na Stevanjdan /treći dan Božića) postoje dirljivi običaji i rituali koji pomažu da sačuvate pozitivnu energiju u domu i porodici tokom čitave godine.

Veruje se da je na ovaj dan važno nastaviti negovanje Božićnog duha, pa se praznik Svetog Stefana smtra za dan mirenja i praštanja. Prema narodnom verovanju danas je važno započeti sa čišćenjem toksičnih odnosa, oslobađanje potisnutih osećanja i povratak vere u ljude i ljubav.

Zato se na ovaj praznik posećuju prijatelji ili članovi porodice sa kojima smo imali neki sukob. Važno je da oprostite jedno drugom, zaboravite na stare greške i započnete godinu u miru i međusobnoj ljubavi.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Jedan zanimljiv ritual na ovaj praznik praktikuje se kako Božićna energija ne bi tokom cele godine napustila dom. Običaji nalažu da se na Badnje veče u dom unosi slama kao simbol mesta na kojem se Isus Hrist rodio. Ta slama treba da stoji u domu sve do trećeg dana Božića (Stevanjdan) i onda je na ovaj praznik iznosite u tišini.

Tišina je u ovom ritualu važna kako se, prema verovaju, ne bi poremetila ravnoteža Božićnog duha u domu. Prema starom verovanju ova slama se stavlja na mesto u domu ili dvorištu na kojem želite da napredujete. Dok su je nekada stavljali u bašte, sada možete od te slame napraviti lep aranžman koji ćete držati na radnom stolu ili je možete stavite u cveće kako bi iznova napredovalo, prenosi Alo.

Mnogi pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Svetog Stefana kao krsnuslavu, a to je prva slava u godini. Tada se na trpezu iznosi slavska sveća, žito i slavski kolač, a pošto se slavi na treći dan Božića važno je na trpezui imati suvovoće, orahe, med, jabuke i pomorandže.

Neka vam ovaj praznik donese mir i radost!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Goran

09.01.2022 05:52

Prva slava u godini je Sveti Ignjatije!

Mirjana Popovic

09.01.2022 08:23

Lep teks, ali Vam se potkrala greška, prva slava u godini je Sveti Ignjatije 2. Januara.

Grrr

09.01.2022 14:41

Још није почела нова година