DA LI ŽENA MOŽE DA BUDE POLOŽAJNIK? Ovo je jedna od najvećih božićnih dilema

Autor:

Vesti

06.01.2022

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Položajnik je specijalan gost koji vam prvi ulazi u kuću na dan Božića. To je najčešće “dogovorena poseta”, ali i ne mora da bude unapred najavljena.

DA LI ŽENA MOŽE DA BUDE POLOŽAJNIK? Ovo je jedna od najvećih božićnih dilema

Foto: Tanjug/J. PAP

Bitno je da se radi o čestitoj osobi, dobronamernoj, prijatelju kuće koji porodicu koju je došao da poseti voli i želi joj sve najbolje, neko ko donosi sreću za celu narednu godinu.

Položajnik simboliše mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Zato se ta osoba dočekuje sa posebnom radošću, ukazuje joj se naročita čast, a domaćica položajnika daruje prikladnim poklonom.

U pojedinim krajevima Srbije zadatak položajnika je da upali vatru na ognjištu, ili danas u šporetu, i da džarajući izgovori zdravicu: “Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica. Koliko varnica toliko ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka, a najviše zdravlja i veselja, Bože daj”.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Žena kupuje badnjak

 

Crkveni zakon ne nalaže striktno da položajnik ne sme da bude žena, ali su to ipak većinom muškarci, i to oni za koje se smatra da su zdravi, jaki, uspešni, ugledni. Jer “ko vam prvi u kuću uđe za Božić, takva će vam cela godina biti”, kaže narod.

Položajnik je često i dečak, naročito u domaćinstvima u kojima je cilj da mlada zatrudni, ili da se starima donese zdravlje.

Žene nisu položajnici jer je njihov zadatak u patrijarhalnom društvu da budu vredne domaćice koje spremaju ručak za Božić, ne idu u tuđe kuće, već dočekuju goste u svojoj.

Takođe, u davna vremena žena nije bila ravnopravna sa muškarcem, već manje važan član zajednice. Ona nije mogla, kao muškarac, da bude simbol snage, mudrosti, uspeha, zbog čega ni drugima to nije mogla da prenese.

Međutim, u moderno vreme to više nije slučaj i položajnik može da bude žena, mada je to i dalje retkost. Ukoliko vama jedna takva zakuca na vrata na dan Božića, dočekajte je kako dolikuje: uz osmeh i poljupce, neki simboličan poklon, otvorenog uma i srca.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading