DOKTOR KON ODGOVORIO NA KRUCIJALNA PITANJA: Da li u 2022. godini skidamo maske i kada će biti raspušten Krizni štab!

Autor: Republika

Vesti

01.01.2022

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon, jedan od najprepoznatljivijih članova Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa sumirao je godinu za nama kada je reč o suzbijanju opake infekcije.

DOKTOR KON ODGOVORIO NA KRUCIJALNA PITANJA: Da li u 2022. godini skidamo maske i kada će biti raspušten Krizni štab!

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Između ostalog, stručnjak se osvrnuo i na pretnje koje su mu svojevremeno upićivali oni koji su nezadovoljni merama koje je predlagao.

- Uhvaćeni su oni koji su pisali grafite "Kon Mengele". To su mladi ljudi, pa čak ima i maloletnih. O tome ne želim posebno ni da pričam. Bio bih nenormalan da se osećam mirno i bezbedno, ali sam pretnje smrću jednostavno potisnuo i o tome ne razmišljam - rekao je Kon u intervjuu za Kurir.

Na pitanje da li ćemo skinuti maske 2022. godine, doktor smatra da se tako nešto neće dogoditi.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

- Lično mislim da maske nikad nećemo skinuti u potpunosti zato što polako stiže do svesti ljudi da je zagađenje vazduha ubica, da se može pratiti nivo zagađenja i ponašati se u skladu sa onim što ti podaci daju. Naravno, ne svi, nego jedan procenat ljudi. A da li maske protiv korone skidamo ove godine, ne mogu da kažem. U nekom momentu doći će dotle da se neće nositi maske, osim kad postoji rizik, što će biti naglašeno, a videćemo da li i obaveza ili samo preporuka - kaže Kon.

Odgovarajući na pitanje kada će Krizni štab biti ukinut, Kon kaže da je tako nešto moguće tek kada se situacija stabilizuje do te mere da se korona ispolji kao sezonsko oboljenje.

- Da preraste u endemsku formu, što znači prisutnost virusa, ali bez ikakvih problema po zdravstveni sistem, bez menjanja i proširivanja kapaciteta za kovid pacijente. Zbog smanjene imunizacije dece nije nemoguće da se nadovežu i neke druge epidemije koje smo potpuno zaboravili. Obaveznost vakcinacije je ponovo na dnevnom redu, a medicinski deo kriznog štaba je još u maju isticao da je neophodno da bude obavezna za određene profesije, pogotovo za zdravstvene radnike - zaključio je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading