NE STREPITE ZA STRUJU PRED PRAZNIKE energetska situacija potpuno stabilna

Autor:

Vesti

22.12.2017

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Energetska situacija je potpuno stabilna i svih energenata ima doovoljno, tako da građani ne bi trebalo da strepe pred praznike.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

Aleksandar Antić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da građani apsolutno nemaju nijedan razlog za brigu, jer je energetska situacija potpuno stabilna.

- Svi naši sistemi su spremni, snabdevanje gasom je potpuno uredno, imamo Banatski dvor kao rezervu. Proizvodnja uglja je maksimalna, na deponijama imamo dovoljno uglja u rezervi, toplane raspolažu neophodnim količinama energenata, one su i sada u režimu 24-časovnog rada tako će biti sve dok vremenske prilike to zahtevaju. Tako da ljudi treba da se spremaju za praznike, a enrgetska situacija je pod kontorolom - rekao je Antić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Govoreći o potpisanim aneksima u Moskvi, ministar je istakao da je usled povećanog privrednog rasta Srbija trošila veće količine gasa, u 2017. godini će to biti gotovo 22 odsto više na kraju godinu, kao i da je to nametnulo potrebu da se sa ruskim partnerima razgovara o dodatnim količinama.

- Mi smo u prisustvu predsednika Vučića i predsednika Putina potpisali i Aneks međudržavnog sporazuma i Aneks komeracijalnog ugovora koji omogućava tri stvari koje su ključne – pod jedan dodatne količine gasa, mi sada imamo na raspolaganju 33 odsto više gasa nego što je bilo po postojećem ugovoru, imamo dodatne tačke isporuke pri čemu je ključna tačka isporuke na srpsko-mađarskoj granici što je dobro za našu energetsku bezbednost i za neke scenarije vezane za poremećaje tranzita gasa i konačno imamo taj element koji nam omogućava da Srbija može i da prodaje dodatne količine gasa, odnosno da "Srbijagas2 može na tržištu i drugih država da plasira određene količine gasa - objasnio je Antić.

Ukazao je da je mogućnost prodaje gasa drugim zemljama pogotovu interensantna i atraktivna u smislu novih projekata koji se realizuju bilo da je reč o interkonekcijama ili kada je u pitanju veliki gasni projekat o kome se ozbiljno razmišlja i koji se planira.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading