DVE DOZE VAKCINE SLABO ŠTITE OD OMIKRONA, ALI ZATO BUSTER ZADAJE UDARAC: Evo kako treća doza štiti od novog soja korone!

Autor: Republika

Vesti

17.12.2021

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mutirana varijanta koronavirusa nazvana omikron ozbiljno je narušila sposobnost vakcine da nas zaštiti od kovida. Dve doze ne nude gotovo nikakvu zaštitu od infekcije omikronom, ali smanjuju rizik od hospitalizacije.

DVE DOZE VAKCINE SLABO ŠTITE OD OMIKRONA, ALI ZATO BUSTER ZADAJE UDARAC: Evo kako treća doza štiti od novog soja korone!

Foto: Tanjug/AP

Sve vakcine su razvijene za borbu protiv prvog oblika virusa, koji se pojavio pre dve godine. Dakle, može li dodatna doza ovih originalnih vakcina napraviti bilo kakvu razliku ili je omikron već nadmudrio zaštitu koju može da pruži, pita se Bi-Bi-Si.

Buster nije samo još jedna doza više

Na našu sreću, iako sadržaj injekcije može biti identičan, buster nije samo još jedna doza za imuni sistem. Zaštita koja ostaje nakon treće doze veća je i trajnija nego ranije. Ljudski imuni sistem mora naučiti da se bori protiv koronavirusa. Jedna od mogućnosti je da imuni sistem to shvati kada naiđe na virus. Međutim, tada postoji rizik od ozbiljne bolesti. Vakcine su više kao škola - bezbednije okruženje za dalje obrazovanje našeg imunog sistema o kovidu. Prva doza je osnovno obrazovanje, koje određuje osnove. Druga i treća doza su uporedive sa slanjem našeg imunološkog sistema u srednju školu, a zatim na univerzitet kako bismo dramatično produbili naše razumevanje. To nije samo ponavljanje osnovne škole. 

- Imuni sistem ima bogatije znanje i razumevanje virusa - ​​rekao je za BBC profesor Džonatan Bol, virolog sa Univerziteta u Notingemu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Treća doza vakicne štiti od omikrona

Bol kaže da je uprkos svim pričama o podlim trikovima omikrona, obučeni imuni sistem"„neverovatno teško i neprijateljsko okruženje“ za virus i njegove varijante. Antitela su glavni korisnici ovog obrazovanja.

To su lepljivi proteini koji se vezuju za spoljašnji deo koronavirusa. Neutralizirajuća antitela mogu ugušiti virus tako da ne može da napadne naše ćelije. Oni se vezuju za virus kao biološki ekvivalent užarenog neonskog znaka koji kaže "ubij ovaj virus“. Brojne laboratorijske studije i podaci iz stvarnog sveta pokazuju da su neutralizujuća antitela daleko manje efikasna protiv omikrona nakon dve doze vakcine.

Profesor Deni Altman, imunolog sa Imperijal koledža u Londonu, kaže da smo u takvoj situaciji "patka koja sedi i čeka da izbije infekcija".

- Naša antitela se sve bolje uklapaju kako vreme odmiče. Svaka doza vakcine pokreće novi krug evolucije antitela unutar imunog sistema. Vakcina zahteva bolja antitela, koja se čvršće vezuju za virus. Ovo je proces koji se zove sazrevanje afiniteta. Naša antitela se sve bolje uklapaju kako vreme odmiče, postajući modernija i sofisticiranija - rekao je profesor Altman.

Ako se antitela mogu čvršće vezati za koronavirus, onda će mutacije omikrona otežati njegovo oslobađanje. Iako je nova varijanta u velikoj meri mutirala, ona je i dalje isti osnovni virus i ima delove koji se uopšte nisu promenili.

Naknadne doze vakcine takođe uzrokuju da imuni sistem proširi svoj repertoar antitela dok pronalazi nove načine da napadne virus. Ne radi se samo o kvalitetu antitela, već se i njihova količina povećava sa dodatnom dozom.

- Što se više puta vakcinišete, imunitet duže traje - profesor Čarls Bangam iz Imperijala kaže:

- Ima više antitela, njihova koncentracija u krvi se povećava i ne znamo koliko će to trajati, ali što se više puta vakcinišete, imunitet duže traje. Uticaj svega ovoga je jasan iz studija koje su pokazale da su dve doze slabije od omikrona. Zaštita od pojave bilo kakvih simptoma kovida povećana je na oko 75% nakon treće doze. Na drugim mestima u imunološkom sistemu, dodatna doza daje našem telu prednost u odnosu na buduće sojeve. B ćelije su deo tela koji masovno proizvodi antitela. Neki sazrevaju da proizvode ova super-lepljiva, visoko rafinisana antitela nakon treće doze. Drugi mogu primetiti koronavirus, ali ostaju napola završeni i fleksibilni.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Što se više puta vakcinišete, imunitet duže traje

- Kada se antitela umnožavaju, počinju da prate novu varijantu. Antitela mogu da idu u različitim pravcima i, kada se umnože, počinju da prate novu varijantu virusa - ​​rekao je profesor Bol i dodao:

- Tu su i T ćelije, koje ponovo postaju brojnije i bolje napadaju kovid viruse nakon treće doze. T ćelije koriste drugačiji trik da uoče virus i patroliraju našim telom tražeći bilo kakav znak da su ćelije zaražene kovidom. Oni prepoznaju delove koronavirusa koji virusu teže mutira. Dok omikron pokušava da pobegne od našeg imunološkog sistema, svaka doza vakcine i svaka infekcija daju odbrani našeg tela više alata za lov. „Imunitet protiv virusa skoro nikada nije apsolutan, skoro uvek se možete ponovo zaraziti i zato je bolje da se ponovo zarazite tako trivijalno da ni ne znate da imate virus ili je bolest veoma blaga - zaključio je Bangam.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading