SMRZAVANJE U NAJLUĐOJ NOĆI! Meteorolozi kažu da u NOVU GODINU ulazimo ZAVEJANI!

Autor:

Vesti

17.12.2021

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za svaki slučaj dobro se utoplite u najluđoj novogodišnjoj noći jer, sudeći prema mesečnoj prognozi RHMZ, 31, 1. i 2. januara biće snežnih padavina, dok će se temperatura definitivno spustiti više podeoka ispod nule.

SMRZAVANJE U NAJLUĐOJ NOĆI! Meteorolozi kažu da u NOVU GODINU ulazimo ZAVEJANI!

Foto: pixabay.com

- Oko Nove godine, od 25. do 28. decembra, imaćemo uslove za padavine u svim nižim predelima, a takođe 1. i 2. januara povećava se mogućnost za snežne padavine - najavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

Meteorolozi se trenutno ustručavaju da detaljno prognoziraju vremenske prilike za novogodišnje i božićne praznike, Nikolić podvlači da je trenutno teško reći sa sigurnošću da li će biti snega tokom same novogodišnje noći, ali da će uslova svakako biti za snežne padavine.

LEDENA ZIMA

- Mi smo prethodne godine imali blagu zimu, a ova je već pokazala gadnu narav. Sneg koji je već pao dugo će se zadržati jer nećemo imati nagla otopljavanja - naveo je Nikolić.

Sudeći po ovoj prognozi, mogla bi nam se desiti ledena zima, kakvu smo iskusili 2012. jer se u nekim mestima najavljuju temperature koje će dostići i -25 stepeni, dok je već sad temperatura ispod proseka uobičajenih za ovo doba godine.

- S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od dva do šest stepeni, vidimo da će one u narednom periodu biti nešto ispod prosečnih vrednosti, osim u petak, kada će biti oko proseka. Prema trenutnim proračunima, prema kraju godine postoji mogućnost za jači prodor veoma hladne vazdušne mase s istoka i severoistoka Evrope. Sve u svemu, nakon 20. decembra u jutarnjim časovima biće prisutan mraz i temperature ispod nula stepeni, a tokom dana hladno, uz temperature oko ili koji stepen iznad nule - navodi meteorolog Đorđe Đurić.

SNEG ZA VIKEND

Đurić na Fejsbuk profilu detaljno izlaže prognozu za predstojeći vikend:

- Na severu Srbije će biti uglavnom suvo, naročito u Vojvodini, a u ostalim predelima Srbije biće oblačno sa susnežicom i snegom. Više padavina očekuje se u subotu, naročito u južnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije, dok će jači sneg padati u brdsko-planinskim predelima. U nedelju će doći do prestanka padavina i biće ih još povremeno na zapadu i jugozapadu Srbije i na planinama.

Meteorolog objašnjava da će doći do zahlađenja, s različitim temperaturnim vrednostima, od jedan do pet stepeni, ali da će u Beogradu u nedelju ta vrednsot biti nula stepeni.

- Kada je snežni pokrivač u pitanju, on će se narednih dana u predelima gde ga ima, zbog nižih temperatura, slabo i postepeno otapati, tj. njegova visina će se postepeno smanjivati. Tokom petka i vikenda u predelima sa snegom moglo bi da padne od pet do 10 cm novog snega, u brdsko-planinskim predelima od 10 do 20 cm.

Trenutno bez meteoroloških upozorenja

Trenutno na sajtu RHMZ nema aktuelnog meteorološkog upozorenja, što znači da se još ne očekuju promene vremenskih prilika koje bi mogle ozbiljno da ugroze ljude i njihovo svakodnevno funkcionisanje.

U Ivanjici, Guči, Sjenici, Krupnju, Lučanima, Ljuboviji i Novoj Varoši već je zbog snega proglašena vanredna situacija, zbog čega stručnjaci strahuju da bi nove snežne padavine i niske temperature mogle da ugroze još neke opštine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading