PROFESOR BORIS ŠAKIĆ OTKRIVA! Ova vakcina je NAJEFIKASNIJA protiv OMIKRON SOJA!

Autor:

Vesti

07.12.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebna vakcina protiv omikron soja, prema najavama proizvođača, stiže za tri meseca, ali je dotad, poručuju stručnjaci, bolje primiti bilo koju vakcinu nego nijednu.

PROFESOR BORIS ŠAKIĆ OTKRIVA! Ova vakcina  je NAJEFIKASNIJA protiv OMIKRON SOJA!

Foto: Printskrin

Srpski neuroimunolog, profesor na univerzitetu u Kanadi Boris Šakić kaže da je trenutno kineska vakcina najbolja zaštita od novog soja jer je napravljena na tradicionalan način.

Da bi što jednostavnije objasnio zbog čega je "sinofarm" najbolji za one koji se još nisu vakcinisali ili su došli na red za buster dozu, Šakić je uporedio virus sa čičkom, koji ima svoje male noge kojima se kači na onog ko prođe pored njega. Ta svojevrsna šapica, zapravo, najviše mutira kod virusa.

KLASIČAN NAČIN

- Veliki broj kompanija je napravio vakcinu koja može da blokira onu malu šapu kojom se virus kači na drugu ćeliju i na taj način blokira njegovo dejstvo. Međutim, došlo je do mutacija koje nastaju u ljudima koji nemaju otpornost na virus. Nastale su 32 mutacije na toj šapici - ističe Šakić.

S druge strane, kineska vakcina je napravljena klasičnim putem, ubrizgava se ceo umrtvljeni virus, kaže on, zbog čega je najdelotvornija kod nove varijante virusa.

- Pronašao sam i neke studije iz Slovenije, njihovo iskustvo je takođe da se ona pokazala kao najbolja - kaže profesor.

Ipak, naglašava, koju god vakcinu da ste izabrali bolja je nego biti nevakcinisan.

- Sigurno je da, kada se aktivira imuni sistem, postoje mnogi mehanizmi koji pružaju otpor virusu, a nisu vezani samo za antitela. Postoje bela krvna zrnca koja se zovu makrofazi i mogu da ubiju virus u određenoj meri. Takođe, prerano je da se kaže da su antitela od delta soja potpuno nekorisna kod omikrona. Imuni odgovor će verovatno biti umanjen, ali će biti sasvim dovoljan da čovek ne završi na respiratoru u bolnici - istakao je neuroimunolog.

U Ostrog samo sa KOVID propusnicom?

Počev od 1. decembra u Crnoj Gori važe pooštrena pravila za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturnim i sportskim događajima, za ulazak u teretane, pozorišne i koncertne hale, ali i verske objekte. Tako je, na primer, za posetu Ostrogu vernicima (bar zvanično) potrebna KOVID propusnica.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske kažu da Crkva mora da poštuje medicinske mere protiv epidemije. S druge strane, ističe se i da nijednog vernika neće ostaviti bez molitve.

- Stav Crkve, kao zajednice, jeste više puta ponovljen i vrlo je jasan: poštovanje zdravstvenih mera. Uz takav stav, naravno, ide i ovaj drugi da Crkva nikada, ni po koju cenu, bilo kakva nevolja ili epidemija da je u pitanju, neće ostaviti nijednog svog vernika bez molitve, bez blagoslova - kaže otac Gojko Perović.

Ostaje nepoznanica, međutim, ko će i na koji način kontrolisati vernike koji imaju potrebu da uđu u crkvu, a možda nemaju KOVID propusnice.

NEMA PANIKE

Bilo kako bilo, sve je više naučnika i lekara širom sveta koji poručuju da nema razloga za paniku. Novi mutant, naime, iako zarazniji, neuporedivo je blaži od prethodnih.

Kako objašnjavaju, to je dokaz za tvrdnje da smo na najboljem putu da KOVID-19 uskoro počnemo da tretiramo kao sezonski grip. U najkraćem: kao opasnog protivnika, ali onog koji ubija ljude u relativno malom broju slučajeva.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading