KRIZNI ŠTAB VEĆ DUŽE RAZMATRA MERU UVOĐENJA OBAVEZNE VAKCINACIJE PROTIV KORONE! Oglasio se Mirsad Đerlek!

Autor:

Vesti

06.12.2021

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno imamo više od 1.000 obolelih od korone dnevno. To je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju. Optimista sam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova, kao i sve druge pandemije oslabiti posle dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi.

KRIZNI ŠTAB VEĆ DUŽE RAZMATRA MERU UVOĐENJA OBAVEZNE VAKCINACIJE PROTIV KORONE! Oglasio se Mirsad Đerlek!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ovo je rekao dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, komentarišući tvrdnje da je nova mutacija – omikron, manje opasan od delta soja korona virusa.

On smatra da je i dalje na delu ozbiljna borba i naš zdravstveni sistem spreman je da u toj borbi istraje.

Kada je o lekovima reč, Đerlek je kazao da ćemo ih u Srbiji imati tokom ovog meseca.

- Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona. Nama do kraja decembra stiže 10.000 doza "molnupiravir" leka kompanije "Merk", kao i "Fajzerov" lek - najavio je Đerlek za Novosti.

Omikron soj još nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar kazao je da će on sigurno stići.

- Nalazimo se u "obruču", jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario. Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici – dodao je.

Mirsad Đerlek kazao je da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

- Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva. U Srbiji se sprovode istraživanja da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine – kazao je dr Đerlek.

Postoji manjak vakcina u svetu, ali to građane Srbije ne treba da brine, kazao je državni sekretar.

- Imamo redovnu isporuku "Fajzer" vakcina, a u "Torlaku" smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo. Uvek smo bili solidarni i nećemo dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja i da ih bacimo. Podelićemo ih onima koji žele da ih prime – kazao je dr Đerlek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

06.12.2021 16:29

Sizela se aktivirala

Gresni pop Milorad

06.12.2021 17:58

Dodji ti pa me vakcinisi pa da vidimo kako ces da prodjes.