PONOS I DIKA SRBIJE: MOKRA GORA PROGLAŠENA ZA JEDNO OD NAJBOLJIH TURISTIČKIH SELA NA SVETU!

Autor: Republika

Vesti

02.12.2021

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija proglasila je turističko naselje Mokra Gora za jedno od najboljih turističkih sela na svetu.

PONOS I DIKA SRBIJE: MOKRA GORA PROGLAŠENA ZA JEDNO OD NAJBOLJIH TURISTIČKIH SELA NA SVETU!

Foto: Republika

Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.

Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti.

- Biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističke organizacije Užice, Grada Užica, i Republike Srbije - poručili su iz Turističke organizacije Užica.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, povodom proglašenja Mokre Gore za jedno od najboljih turističkih sela u svetu, da je Svetska turistička organizacija, dodeljujući tu nagradu, prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unepređenje seoskog turizma.

Foto: Republika

Mokra Gora selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju

Matić je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, učestvovala na 24. zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu, u okviru koje je Mokroj Gori dodeljena nagrada „Najbolje turističko selo“.

- Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet - rekla je Matić.

Dodala je da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj novi život u 21. veku i da, zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Matić je istakla da Srbija ostvaruje odličnu saradnju sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija, koja se ogleda u aktivnom učešću u radu njenih tela, kao i programima i projektima UNWTO, i zahvalila svima koji su glasali za Srbiju i Mokru Goru.

Foto: Republika

Turistička atrakcija

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija predstavlja najvažnije globalno telo za međunarodni turizam, a zasedanje Generalne skupštine ove organizacije bila je prilika da se okupe predstavnici zemalja iz celog sveta kako bi razgovarali o postojećem stanju i mogućnostima unapređenja turizma, navodi se u saopštenu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading