VELIKI REZULTATI NAŠIH LEKARA PRIZNATI U SVETU: Više od 350 stručnjaka na kongresu kardiovaskularne hirurgije

Autor: Republika

Vesti

18.11.2021

13:33

U Beogradu danas počinje deveti trodnevni kongres Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije, a svoja znanja i iskustva u lečenju kardiovaksularnih bolesti razmeniće više od 350 kardio i vaskularnih hirurga i stručnjaka iz drugih oblasti medicine iz Srbije, ali i regiona i Evrope.

VELIKI REZULTATI NAŠIH LEKARA PRIZNATI U SVETU: Više od 350 stručnjaka na kongresu kardiovaskularne hirurgije

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Najavljujući skup u Beogradu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da kongres ove godine okupio najistaknutije stručnjake iz nekoliko važnih oblasti medicne iz zemlje i inostranstva i da obrađuje najvažnije teme iz kardijalne i vaskularne hirurgije, ali i anesteziologije i perfuzije.

Takođe, tokom kongresa biće održan niz radionica koje, kako je naveo, obrađuju njačešća i najkomplikovanija stanja u kardiovaskularnoj hirurgiji i anesteziji.

- Značaju kongresa doprinosi i učestalost i neophodnost vaskularnih i drugih operativnih zahvata kovid pacijenata, a dragoceno i složeno iskustvo lekara i članova Udruženja iz kovid bolnice Batajnica i drugoih lekara koji izvode ovakve operacije dodatno doprinosi aktuelnosti i prestižu kongresa - rekao je Lončar na pres konferenciji povodom održavanja kongresa i obeležavanja jubileja 20 godina od osnivanja Udruženja kardiovaskularih hirurga Srbije.

Ministar je izrazio uverenje da će kongres omogućiti bolje međusobno povezivanje i saradnju stručnjaka iz zemalja regiona, ali i šire.

- Kao specijalizant nisam imao prilike da koristimo ovakve radionice što znači da mladi lekari i specijalizanti mogu da pre nego što uđu u salu da se najpribližnije upoznaju kako izgledaju krvni sudovi, instrumenti, materijal sa kojim se radi i kako treba da se radi i da mnogo toga nauče pre nego što dobiju priliku da operišu - naglasio je Lončar.

Istakao je da veliki broj kardiovaskularnih pacijenata iz regiona, ali i iz zemalja EU dolazi da se operiše u Srbiji i da to, kako kaže, dokazuje kvalitet i kakav rezultat postižu naši stručnjaci iz kardiovaskularne hirurgije.

- To govori o njihovom radu u prethodnih 20 godina, siguran sam da će biti ponos srpske medicine i u budućim generacija,a, vode računa o mlađim generacijama i trude se da prenedsu znanje, ulažu u mlade koji će da leče buduće generacije - rekao je Lončar.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS Lazar Davidović rekao je da je organizacija kongresa podvig jer se održava u okolnostima pandemije virusa korona.

Naveo je da je poslednjih godina povećano interesovanje lekara za specijazacije za kardio i vaskularnu hirurgiju, kao i da toj klinici ne nedostaje lekarski kadar i da su u poslednjih nekoliko godina po ubrzanoj proceduri zaposlili četiri hirurga.

- Zahvaljujući politici zapošljavanja koju poslednjih godina sprovodi Ministarstvo zdravlja primajući u radni odnos najbolje diplomirane lekare u generaciji sprečava se ne samo odliv kadrova,n ego omoigućava da u našim ustanovama ostanu najbolji. Na našoj klinici su na taj način primljenja četiri doktora u poslednjih nekoliko godina - rekao je Davidović.

Izrazio je uverenje da će mlade lekare u našoj zemlji zadržati i činjenica da će raditi u mnogo boljim uslovima nego starije generacije. .

- Zgrada Kliničkog centra Srbije se ubrzano završava i naše mlade kolege će imati priliku da rade u mnogo boljim uslovima nego, recimo, moja generacija koja je 1977.godine upsiala Medicinski fakultet. Verujem da će im to biti motiv da ostanu u Srbiji - naveo je Davidović.

Dodao je da je u prošloj godini broj operativnih zahvata redukovan, ali da je za razliku od nekih drugih oblasti medicine, smanjen za svega 30 odsto.

- To je zato što pored hitnih, postoji i veliki broj neodložnih bolesnika čije je stanje takvo da prolongiranje operacije znači da će pacijent izgubiti nogu ili preminuti - rekao je Davidović.

Generalni sekretar Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije Igor Končar rekao je da će tokom tri dana stručnjaci iz Srbije i inostranstva održati predavanja o raxzličitim kardiovaskularnim oboljenjima, a biće predstavljeni rezultati prikupljeni iz naših bolnica o amputacijama eksremiteta, oboljenima aorte, koronarnim bolestima.

- Savremena edukacija obavezuje da hirurg prođe praktični deo na modelima i simulatorima. Kada je reč o otvorenim operacijama, postoije silikonski 3D modeli koji su veoma realnise , a za minimalne invazivne procedure postoje kompjuterski simulatori na kojima doktori uče osnovne korake pre nego što uđu u salu.

Končar je kazao da se iz godine u godinu registruje sve veći broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti, a da su glavni uzročnici su pušenje, stres i druge bolesti.

Komentari (0)

Loading