SVAKA ČAST! Migranti dobrovoljno davali krv za Srbe

Autor: rts.rs

Vesti

16.12.2017

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prihvatnom centru za migrante u Preševu prvi put je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Inicijator je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, a slogan "Krv nam je svima ista".

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Gulbedi Jadegari

Procedura uobičajena - popunjavanje upitnika, lekarski pregled, provera krvnih grupa i evidentiranje. Motiv svima isti - da pomognu nekome kome je potrebna krv.

Jovica Mladenović je više od 25 puta dao krv, u kampu radi dve godine.

- Posebno mi je današnje davanje krvi jer su uključeni sami migranti. Ovo je jedna akcija druženja, i van naše zemlje da se vidi, čuje, oseti - kaže Jovica Mladenović, električar u Prihvatnom centru.

- Još jedan dokaz da granice ne postoje, da smo svi isti, i kao što slogan kaže - Krv nam je svima ista, kaže Ivan Marković, Danski savet za izbeglice.

Gulbedi Jadegari rado učestvuje u akciji, do sada je više puta dobrovoljno dao krv u Avganistanu i Iranu. Pre četrnaest meseci je sa porodicom došao u kamp.

- Radim samo ono što je u ljudskoj prirodi. Možda će jednog dana meni ili nekom od članova moje porodice biti potrebna krv, potrebni smo jedni drugima - kaže Gulbedi Jadegari iz Avganistana.

Pedesetjedan davalac u zajedničkoj akciji Komesarijata za izbeglice i migracije, nevladinih organizacija i migranata, koji najmanje godinu dana borave u Srbiji. Služba za tranzfuziju krvi iz Vranja testiraće svaku jedinicu krvi.

- U pravom trenutku da mi možemo da računamo za predstojeće novogodišnje i božićne praznike da ćemo imati stabilne rezerve za sve pacijente - kaže dr Dušan Jovanović, načelnik Službe za transfuziju krvi Vranje.

- Učešćem svih tih naroda i narodnosti želimo da pošaljemo poruku za koju se zalažemo: poruku čovekoljublja, ravnopravnosti, mira - kaže Mile Nestorović, upravnik Prihvatnog centra u Preševu.

U Prihvatnom centru u Preševu je oko četiri stotine migranata, iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Iraka, Irana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading