(FOTO) LEČENJE BEZ ČEKANJA UZ NAJMODERNIJE APARATE: Evo kako izgleda novi Klinički centar u Nišu

Autor: J. JOKANOVIĆ, M. M. LESKOVAC

Vesti

15.12.2017

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je dobila svoj Sijetl grejs! Tako vrhunski opremljene bolničke centre Srbi su imali prilike da vide samo u američkim filmovima i serijama, poput čuvenog "Uvoda u anatomiju", a sada jedan takav imaju u Nišu. Svečano otvaranje je u nedelju, a prve pacijente dočekaće do kraja godine.

RepublikaFoto: Promo
Svetski: Ovako izgleda Klinički centar u Nišu

U rekonstrukciju stare i izgradnju nove zgrade uloženo je oko 50 miliona evra, a osim najsavremenijih uslova lečenja posebno raduje činjenica da neće biti lista čekanja. Posle VMA u SFRJ, ovo je prvi takav objekat koji je završen i koji će svojom opremljenošću i radom zaseniti čak i mnoge svetske zdravstvene centre, kaže za Srpski telegraf direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Svečano otvaranje najsavremenijeg zdravstvenog objekta u Srbiji biće u nedelju

- Ka nama gravitira 2,5 miliona pacijenata, od Preševa do Jagodine, od granice sa Bugarskom na istoku do Kruševca na zapadu. Svi oni sada će moći da budu blagovremeno zbrinuti u najsavremenijem zdravstvenom objektu. U okviru njega biće dvokrevetne sobe sa kupatilom, 17 najnovijih operacionih sala, dva nova multislajsna skenera, tri nove angio-sale, 11 stacionarnih i mobilnih rendgen-aparata, 10 aparata za ultrazvuk - ponosno nabraja prof. dr Radovanović.

Kako ističe, dosta opreme dopunjeno je novom. Tako je, pored 29 aparata za anesteziju, samo u delu koji se otvara dobijeno još 36 najnovijih takvih aparata.

- Prošle godine smo dobili dve magnetne rezonance, a sada imamo i treću. Urgentni centar koji je imao oko 300 kvadrata sada će imati 3.000. Pored već sjajne ekipe lekara, dobijamo više mesta i bolje uslove za rad - zaključuje Radovanović.

Uz veći broj postelja, stiže i veći broj radnih mesta, pa će od sledeće godine krenuti i zapošljavanje novih lekara, oko stotinu njih. Inače, građani su novi Klinički centar u Nišu dočekali posle skoro 40 godina od početka gradnje.

Klinički centar u brojkama
50.000  kvadrata ima KC
17 operacionih sala koje su međusobno povezane
3  magnetne rezonance
2  multislajsna skenera
3 angio-sale
650  ležaja
2,5 miliona Srba će moći da se leči
35 miliona evra uloženo u radove
17 miliona evra uloženo je u opremu
100 novih zdravstvenih radnika će biti zaposleno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading