PULMOLOG IZ MOSKVE UPOZORAVA! STIŽE JOŠ GORI SOJ OD DELTE: Najviše će udariti na decu!

Autor:

Vesti

01.11.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podvarijanta AY.4.2 je 10-15 odsto zaraznija, jedan nosilac može istovremeno da zarazi devetoro, a na meti su mahom najmlađi.

Foto: Privatna arhiva

Dr Sergej Boljević

Delta soj je daleko opasniji i da bi se čovek zaštitio od njega, treba da ima mnogo više antitela u krvi. Sve vakcine koje se sad primenjuju mogu da zaštite od svih sojeva, ali im je daleko teže da brane organizam od delta soja. Zato se i daje treća doza. Ipak, delta soj nije najgore što nas čeka...

Dr Sergej Boljević, šef katedre patologije na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi, intervju za Srpski telegraf počinje u tonu koji nije optimističan. Međutim, ima i nekih dobrih vesti...

Čini se da je delta soj zarazniji i izaziva težu kliničku sliku.

- Delta soj potpuno drugačije utiče na ćelije. Kada uđe, počinje da prodire u susedne ćelije, da ih spaja i obrazuje ogromne ćelije koje počinju da stvaraju na hiljade novih virusnih čestica više nego drugi sojevi. Za tako veliku neprijateljsku armiju treba daleko veća zaštita, odnosno količina antitela. Osim toga, dolazi do obrazovanja velike količine citokina, koji povređuju organe i snižavaju njihovu funkciju. Zato imamo težu kliničku sliku.

Republika

Foto: Tanjug

 

Kakva je to nova varijanta virusa identifikovana u Rusiji za koju se veruje da je zaraznija od delta soja (AY.4.2)?

- To je nova podvrsta delta soja, koja je 10-15 odsto zaraznija. Jedan nosilac može istovremeno da zarazi devetoro ljudi. Potencijal ove nove mutacije je takav da nam daje pravo da verujemo da može zameniti ostale sojeve, ali malo je verovatno da će to učiniti istom brzinom kojom je delta zamenila prethodne sojeve. Simptomi se manifestuju daleko brže i, po pravilu, protiču u teškoj ili vrlo teškoj formi. I, što je najvažnije, od podsoja AY.4.2 mnogo više obolevaju deca. Otkriven je u Britaniji i sada je dostigao deset odsto svih zaraženih. U Moskvi su registrovana tri slučaja, i to kod dece, ima ga i u SAD, Izraelu i Austriji. I sada, kada pogledamo, kao da nam neko pravi ovaj scenario: vuhanski soj je pogađao uglavnom ljude starije od 60, delta soj 18-60 godina a ovaj novi uglavnom najmlađe.

Foto: Privatna arhiva

Dr Sergej Boljević

Sputnjik lajt povećava antitela na više hiljada

Tvrdite da je sputnjik lajt najbolja buster doza posle bilo koje vakcine, šta kažu istraživanja?

- Pokazuju da je efektivnost sputnjika lajt, kao treće doze, 80 odsto. To znači da povećava nivo antitela na 1.500, pa i do nekoliko hiljada (tamo gde je norma 50). Ja sam sedam meseci posle druge doze imao antitela u količini 425. Mesec dana posle sputnjika lajt ona su se popela na 15.000. Inače, ministarstvo zdravlja Rusije donelo je odluku da se sputnjik lajt primenjuje samo kao treća doza.

Uprkos domaćim cepivima, odziv na vakcinaciju u Rusiji je slab.

- Rusija ima četiri vakcine i stvar nije u nekoj konkretnoj vakcini, već u strahu od vakcinacije. Neki smatraju da vakcine nisu u potpunosti ispitane, neki se boje nuspojava, neki da će im se izmeniti genetski aparat... Sve su to gluposti. Sputnik-V je primilo preko 100 miliona ljudi. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj ili teža alergijska reakcija. Nikome nisu izrasli rogovi i rep. Moje iskustvo govori da je većina onih koji su preležali koronu shvatila da je napravila veliku grešku.

Centar "Gamaleja" je saopštio da je čak 80 odsto Rusa koji tvrde da su vakcinisani sputnjikom-V, a oboleli su, kupilo potvrde o vakcinaciji. Kako je to utvrđeno?

- Postoje specijalni testovi koji određuju markere vakcine u krvi, mislim da svi proizvođači imaju te mogućnosti.

Zašto SZO još nije priznao sputnjik-V?

- Sve prepreke su skinute. Ostala su samo neka tehnička pitanja i nadamo se da će to biti do kraja godine. Priznavanje koče neki funkcioneri iz SZO i iz Evropske agencije za lekove. Nema tu nikakve nauke. To je čisto geopolitičko i finansijsko pitanje.

Da li je srpska vakcina sputnjik-V potpuno ista kao ruska?

- Da, to je ista vakcina. Sada "Torlak" dobija supstancu iz Rusije i razliva je po bočicama. Svejedno, svaka partija prolazi kontrolu kvaliteta u Institutu "Gamaleja", a uskoro će "Torlak" dobijati sve komponente vakcine, pa će moći i sam da pravi supstancu.

Razne su prognoze o kraju pandemije, šta vi kažete?

- Za sada sam pesimista. Da bismo pobedili pandemiju, treba da se vakciniše 70 odsto ljudi, a zasad je 35. I da se sve razvijene zemlje vakcinišu, ostaje nam veliki problem - Afrika. Tamo vakcinacija praktično i nije počela. Novi sojevi se pojavljuju kod nevakcinisanih. Prema mojoj proceni, Afrika bi mogla da postane izvor i rezervoar pojave novih sojeva, koji bi mogli da budu još opasniji.

Imate li neki savet za nas u Srbiji?

- Vakcinacija, vakcinacija i samo vakcinacija.

Vakcina kroz nos kao četvrta doza

Kada možemo da očekujemo rusku vakcinu za decu?

- Sputnjik-M, kako će se zvati vakcina za decu, sada prolazi klinička ispitivanja. Učestvuje 99 mališana od 12 do 17 godina. Dobili su klasičnu vakcinu sputnjik-V, ali s pet puta manjom koncentracijom, dok će deca od sedam do 11 godina dobiti 10 puta manju količinu. Kroz pola godine pristupiće se ozbiljnoj analizi, pa bi do leta mogla da bude registrovana. Počinje i ispitivanje nazalne forme sputnjika-V, koja će isto naći primenu kod dece. Ovakva forma vakcine, kao četvrta doza, data kroz nos može 100 odsto da zaštiti od koronavirusa.

NOVI BILANS KORONE

zaraženo 5.896

(967 manje nego dan ranije)

testirano 19.952

(3.904 manje nego dan ranije)

umrlo  63

ukupno umrlo 10.018

na respiratoru 290

(devetoro više nego dan ranije)

hospitalizovano 6.760

(četvoro manje nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
rus

01.11.2021 21:55

ova prodana dusa nije rus

Odgovori 36 33
Ma

01.11.2021 21:57

Dal je moguće da su na red stigla deca. Kako da ne ...

Odgovori 37 27
Rodjen u Zagrebu

01.11.2021 22:31

Ili je povezan sa farmaindustrijom ili ima neki drugi interes

Odgovori 29 28
Mima

01.11.2021 22:44

Bog će suditi svima koji učestvuju u ovom zlu

Odgovori 50 32