NASTAVNICI I LEKARI UPOZORAVAJU NESAVESNE RODITELJE! Ljudi, da li ste ludi! NE ŠALJITE ZARAŽENU DECU U ŠKOLU!

Autor:

Vesti

23.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škole su postale pravi rasadnici virusa.

Republika

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Mnogi roditelji zaraženu decu šalju u školu

Gotovo da nema odeljenja u kojem bar jedno dete, a često ih je i više, nije zaraženo koronom, a najveći problem jeste to što zapravo mnogi učenici dolaze na nastavu iako imaju simptome. Njih, naime, roditelji ne vode kod lekara i ne testiraju, već ih šalju u školu bez obzira na to što ih boli glava, malo kašlju ili im curi nos.

Kako nam je rekao direktor jedne beogradske škole, koji je molio da mu ne pominjemo ime, prethodne sedmice lično je troje dece poslao kući, odnosno zvao roditelje da dođu po njih.

- Išao sam od odeljenja do odeljenja jer mi se nekoliko nastavnika žalilo da neka deca kijaju, kašlju, da su promukla. I nije problem u deci, problem je u roditeljima. Kad sam ih zvao, otprilike su svi imali opravdanje tipa ma nije to sigurno korona - kaže naš sagovornik.

MNOGO NEODGOVORNIH

Miodrag Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, potvrđuje reči direktora škole.

- Ja sam stalno u učionici i tačno je da deca dolaze s kašljem, kijavicom, ponekad čak, kako mi deluje, i s temperaturom. Ne testiraju se, a o vakcinaciji ne razmišljaju. Tek kada čuju da je zaražen neko s kim su bili u kontaktu, urade test, ali dotad i oni sami nekog zaraze. Roditelji su finansijski iscrpljeni i verovatno im je mnogo da svako malo trče i testiraju decu. Nažalost, i nastavnici dolaze bolesni, pa ne znam ni šta bih više rekao za celu situaciju - opisuje Antić.

Sazdanović: Smrt dečaka najveća opomena

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Predrag Sazdanović apelovao je još jednom na roditelje da vakcinišu svoju decu.

- Simptomi koronavirusa su često varljivi i mogu da liče na neke druge viruse. Slučaj 16-godišnjaka koji je preminuo u Kruševcu pre nekoliko dana je najveća moguća opomena i poziv na vakcinaciju. Vakcine koje su odobrila regulatorna tela su apsolutno bezbedne za decu - poručio je Sazdanović.

Na pitanje da li učenici bar nose maske Antić kaže da većina nosi, ali da ne vode mnogo računa kako ih nose, pa im i nisu neka zaštita.

- Nose maske, međutim, često ih skidaju, ostavljaju gde stignu, padaju im, pa ih opet stavljaju, a takve maske više nemaju epidemiološku funkciju - zaključuje Antić.

NEMAJU REŠENJE

Mada, prema broju zvanično prijavljenih slučaja, zaraženost u školama iznosi 1,4 odsto, svi s kojima smo razgovarali saglasni su da je ta brojka mnogo veća.

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović veruje da je broj obolelih đaka u školama širom Srbije dvostruko veći nego što je prijavljen.

- Podaci kojima raspolažemo nisu dobri. Na terenu je drugačija situacija jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve, odnosno, u odnosu na prijavljen broj slučajeva kod dece može biti da ih ima čak i duplo. Nastavnici prijavljuju da deca dolaze sa sumnjom na simptome korone, ali da ih roditelji šalju u školu jer nemaju drugi način da to reše. Time se dovode u opasnost svi, i ta deca i ostali đaci - upozorava Tiodorović.


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Tita

28.10.2021 16:43

Ja moje dete koje je zaraženo u školi nisam slala u školu.Materijal od nastavnika nije dobijala, i nikog nije briga što dete propusta nastavumPosledica krš ocene..

Milli

28.10.2021 21:03

@Tita - Pa sta ako dete propusti besto, zar su dobre ocene vaznije od zivota i deteta i onih oko njega. Sram vas bilo!!!

Milli

28.10.2021 21:31

Izvinite ali vi roditelji nesvesno cinie krivicno delo, svesno sirite zarazu i dovodite i svoju decu i drige oko vas u mozda zivotnu opasnost.