KOJE BI NOVE MERE MOGLE DA NAS SNAĐU: Propusnice i za teretane!

Autor:

Vesti

22.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već na sledećoj sednici štaba lekari će tražiti širu primenu KOVID sertifikata.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Foto: Ilustracija

Uvođenje KOVID propusnica samo je početak zaoštravanja mera u borbi protiv koronavirusa, na čemu medicinski deo kriznog štaba insistira već duže vreme. Ovo tvrdi epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, a naš list je od drugih članova štaba saznao da će oni insistirati na nekoliko stvari. Ipak, kako kažu, veliko je pitanje koliko će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

- Moramo još stvari da uradimo jer je vrag odneo šalu. Mnogo je obolelih, mnogo umrlih, ovo moramo da presečemo - rekao je Tiodorović.

RAZLIČITE IZJAVE

On je najavio nove mere koje se odnose na školarce.

- S obzirom na to da je priličan broj dece zaražen, biće ukinute vanškolske aktivnosti, ali i odlazak u školu. Kako sada stvari stoje, verovatno ćemo kompletno preći na onlajn nastavu - rekao je Tiodorović.

Odmah ga je, međutim, poklopio ministar prosvete Branko Ružić, rekavši da mlađi osnovni sigurno neće u potpunosti preći na onlajn.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Gde bi još mogle da važe propusnice

- bioskopi

- pozorišta

- teretane

- utakmice

- sajmovi

- kongresi

Kako Srpski telegraf saznaje od izvora u kriznom štabu, među prvim predlozima biće proširenje upotrebe KOVID propusnica, i vremenski i na širi krug objekata.

- Lekari su nezadovoljni što se s uvođenjem KOVID propusnica kasni bar tri meseca i smatraju da neće dati očekivane efekte. Zato se insistira da se upotreba sertifikata proširi i na druge delatnosti, osim ugostiteljskih objekata, odnosno na sva mesta gde se okuplja veći broj ljudi kao što su bioskopi, pozorišta, tržni centri, teretane... Takođe, smatra se da bi upotreba sertifikata trebalo da se pomeri i primenjuje od 20 sati uveče ako već ne mogu da pokriju ceo dan - rekao je naš izvor.

POOŠTRITI KAZNE

U setu oštrijih mera našao se i predlog struke da se povećaju kazne za nepoštovanje propisanih mera.

- Naš narod je takav, dok ga dobro ne udarite po džepu, ništa neće poštovati. Zbog toga pojedini lekari predlažu struke da se novčane kazne za nepoštovanje mera znatno uvećaju. Trenutno, one za fizička lica iznose 5.000 dinara - navodi naš sagovornik.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

 

Danica prva primila sputnjik iz "Torlaka"

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić vakcinisala se juče na "Torlaku" srpskom vakcinom protiv korone, koja je proizvedena po licenci ruskog sputnjika-V. Ona je naglasila da je čekala ovaj trenutak da se vakciniše prvi put, a ranije je preležala koronu.

- Strateški je najvažnija stvar da se zaštite najmlađi. Da imaš svoju vakcinu, koju proizvode tvoji ljudi, koju daješ svojoj deci, i onda automatski oduzimaš bilo kakvo pravo antivakserima da bilo šta pričaju - rekla je dr Grujičić.

Proizvodnja vakcine sputnjik-V u Srbiji je počela 4. juna ove godine.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

Ivanuša: Razboleće se svi nevakcinisani

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da će se teško bilo ko sakriti od virusa.

- Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime. Pre ili kasnije svi će biti u kontaktu s virusom, neki će oboleti i može biti teškog oblika bolesti. Vakcina nam je jedini spas, to važi i za bogate i za siromašne države - naglasio je Ivanuša.

On je pozdravio uvođenje KOVID propusnica u Srbiji i dodao da se efekti ove mere mogu očekivati u narednih nekoliko nedelja.

NOVI KORONA BILANS

zaraženi 7.696

(369 više nego dan ranije)

testirano 25.161

(122 više nego dan ranije)

umrlo 57

ukupno umrlo 9.388

na respiratoru 278

(devetoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 6.733

(22 više nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading